Sute de mureșeni au manifestat astăzi pentru susținerea vieții
Publicat de radiomures, 26 martie 2016, 17:47
Circa 500 de tîrgumureșeni au participat astăzi la un marș al tăcerii prin centrul orașului în cadrul celei de a V-a ediții a Marșului pentru Viață, manifestare care a avut loc în 130 de orașe din România și din Republica Moldova.
Alți 250 de tineri, adulți și copii din Sighișoara au tras un semnal de alarmă participând pentru prima dată anul acesta la Marșul Vieții, organizat de toate cultele din localitate.
Pentru viață, pentru femeie, pentru familie, este sloganul din acest an al manifestării iar la Tîrgu-Mureș a debutat cu o săptămână de rugăciune.
Organizatorul Marșului pentru Viață din Tîrgu-Mureș, protopopul greco-catolic, Dan Fodor:
Scopul acțiunilor este apărarea dreptului la viață a fiecărei ființe umane încă din momentul concepției. Binele femeii însărcinate nu este opus binelui copilului pe care îl poartă în pântec, iar familia și societatea au de câștigat dacă sprijină femeile aflate în criză de sarcină. De aproape șase decenii, un astfel de sprijin lipsește la nivel național. Este unul din motivele pentru care natalitatea a scăzut dramatic în România, populația fiind acum la nivelul anului 1966, sub 20 de milioane de locuitori.”
Reprezentanții tuturor cultelor dar și ai organizațiilor de apărarea a vieții au participat la această manifestare, iar ÎPS Irineu, arhiepiscopul de Alba Iulia a transmis un mesaj, prin vocea părintelui Iuliu Florea:
Viața este un dar sacru pe care fiecare om îl primește de la Dumnezeu încă din momentul conceperii. Concluziile medicinei, antropologiei și biochimiei confirmă faptul că embrionul este viață cu existență și identitate de sine cu toate drepturile. În consecință, întreruperea cursului normal al sarcinii este întreruperea vieții unei ființe existente, deci o crimă.”
Marșul pentru Viață de anul acesta s-a bucurat și de prezența mai multor medici care apără viața dar și a unor psihologi care au vorbit despre traumele post avort.
În unele cazuri vina pe care o simte o femeie care a recurs la această practică, se menține întreaga viață.
O apărătoare a vieții este și decanul Facultății de Medicină din cadrul UMF Tîrgu-Mureș, prof. dr. Monica Tarcea:
În aceste vremuri în care practic suntem copleșiți de diverse forme de manifestare a răului, este bine să găsim cea mai bună cale să-l învingem. Singura soluție este să ne păstrăm încrederea că Dumnezeu este în permanență alături de noi. Cea mai puternică relație (de iubire) este între părinți și copii. De aceea, trebuie să protejăm familia.”
O participare impresionantă au avut anul acesta tinerii și familiile tinere cu copii care au dorit să ofere un exemplu:
Ne-am gândit că puterea exemplului e cea mai importantă și fiind în ultimul an de medicină ne-am gândit să reprezentăm, așa, un model pentru restul tinerilor.”
”Suntem aici astăzi pentru că mamele noastre ne-au dat șansa asta, ne-au născut, și ar trebui să se gândească fiecare femeie la toate mustrările de conștiință pe care o să le aibă pentru că … este o crimă, totuși. Avortul este o crimă.”
”Din cauza atâtor avorturi, deja sunt școli care se comasează și în curând piața muncii o să aibă probleme foarte grave. Nu știu cine va mai avea grijă de bătrânii care sunt în țara aceasta. E important să ne trezim măcar acum și guvernanții să facă din avort exact ceea ce este: adică o crimă extrem de brutală. Cel puțin la fel de brutală cum sunt crimele comise de teroriști în Vest.”
Statisticile oficiale arată că în ultimii 60 de ani în România au fost înregistrate circa 23 de milioane de avorturi în spitalele publice.
România ocupă locul trei în Europa în ceea ce privește avorturile, cu 220 de avorturi pe zi.
Doar în județul Mureș au fost înregistrate, anul trecut, peste 2.000 de întreruperi de sarcină, dintre care jumătate au fost avorturi la cerere.
Radio Tîrgu-Mureș este partener media al Marșului pentru Viață.
Cristina Bulbescu
Foto: RTM/Cristina Bulbescu