Sute de mii de puieți vor fi plantați în Mureș, Brașov și Harghita

Publicat de Corina Muntean, 15 martie 2018, 15:50
Astăzi se deschide oficial „Luna Plantării Arborilor”. Evenimentele care se vor desfăşura până în 15 aprilie îşi propun să sensibilizeze atât publicul, cât şi factorii decizionali, cu privire la importanţa pădurilor şi rolul lor în menţinerea echilibrului ecologic.
În Mureș, pădurarii celor 10 ocoale vor avea întâlniri cu proprietarii de păduri, dar și cu cei preocupați de amenajarea spațiilor verzi, spune purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Mureș, Adrian Pîrlea:
Avem programe cu școlile de specialitate, le arătăm din secretele meseriei. Producem în pepiniere undeva la 2.500.000 de puieți. În acest an Direcția Silvică Mureș are de împădurit 547 de ha de pădure în cele 170.000 de ha pe care le administrează și 33 de ha de completări care este o acțiune de înlocuire a puieților care s-au uscat în anul anterior.”
În Brașov, Direcția Silvică se pregătește de împăduriri, dar și de acțiuni de plantare în curtea gimnaziilor, cu participarea elevilor, spune reprezentantul instituției, Alina Curtu:
Direcția Silvică Brașov va împăduri suprafața de 51 de ha. Vom planta 300.000 de puieți forestieri. Vom desfășura diferite activități la școli gimnaziale: a planta efectiv cu copii în curtea școlii să vadă nu numai cum se plantează dar ci cum cresc puieții plantați de ei.”
În Harghita, silvicultorii vor să planteze puieți cu sprijinul elevilor din mai multe școli, anunță reprezentantul Direcției Silvice Harghita, Szabo Istvan:
Parcurgem cu tot ce înseamnă împăduriri o suprafață de 172,7 ha, din care în fond de stat 47,52. Față de un necesar de puieți de aproape 770.000 de bucăți suntem pregătiți cu 1.864 de bucăți”
„Luna Plantării Arborilor” îşi are începuturile în SUA, încă din anul 1872. În România, acţiunea silvicultorilor se desfășoară conform Codului Silvic și datează din anul 1936.
Marcela German