Sute de medici la examenul de rezidențiat de la Tg. Mureș
Publicat de radiomures, 18 noiembrie 2016, 12:20
După cei 6 ani de facultate și obținerea licenței medicale, absolvenții universităților de medicină din toată țara se află în fața unui nou examen, cel de rezidențiat care va decide dacă vor putea profesa sau vor rămâne șomeri.
Peste 660 (666) de candidați s-au înscris la Tg.Mureș, însă examenul are loc în toate cele 6 centre universitare din țară, subiectele fiind unice.
De asemenea, repartizarea se va face tot la nivel național.
Anul acesta sunt mai multe specializări medicale, în special pediatrice, la medicină fiind cu 500 mai multe locuri față de anul trecut, în timp ce locurile de la stomatologie și farmacie au scăzut.
Rectorul UMF Tîrgu-Mureș, prof.dr. Leonard Azamfirei:
Față de anul anterior, anul acesta Rezidențiatul este pe subiecte unice pe țară. Din comisia centrală de elaborare a subiectelor fac parte cadre didactice din fiecare universitate, inclusiv de la noi de la UMF Tîrgu-Mureș pe domeniile Medicină, Medicină Dentară și Farmacie. La Tîrgu-Mureș s-au înscris 660 de candidați, cei mai mulți la Medicină generală dar anul acesta sunt noi specializări introduse: cardiologie pediatrică, gastro-enterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, oncologie și hematologie pediatrică, pneumologie pediatrică și microbiologie clinică.”
La nivel național sunt înscriși peste 6.000 de candidați, dintre care un sfert vor fi examinați la București.
La Medicină sunt peste 4.500 de candidați pe cele 3.000 de locuri scoase la concurs .
La Medicină Dentară sunt doar 240 de locuri și de patru ori mai mulți candidați (1062), la fel și la Farmacie, unde sunt doar 126 de locuri.
Posturi scoase la concurs sunt foarte puține în Mureș – 3 la Spitalul orășenesc din Luduș pentru specializările ORL, Pediatrie și Chirurgie generală.
Cei care nu promovează vor deveni șomeri cu diplomă sau vor merge în străinătate unde pot face rezidențiatul fără examen.
Aceasta a fost, de altfel, o greșeală de negociere a politicienilor români pentru aderarea la UE, crede rectorul UMF Tîrgu-Mureș, Leonard Azamfirei:
Trebuie să ia minim 60% ca punctaj de promovare din punctajul maxim realizat la nivel național. Cei care nu iau acest punctaj sunt absolvenți de Medicină dar fără drept de liberă practică. Din păcate îi iau străinii pentru că nu este normal să termini o universitate, o facultate, un program de studii și să nu ai drept de lucru cum este la Medicină ( mai puțin la Medicină Dentară și Farmacie). Este o eroare care s-a făcut în momentul în care România a aderat la Uniunea Europeană și a negociat domeniul pe Sănătate pe care, însă, nimeni n-a fost în stare să o corecteze până acum.”
Examenul de rezidențiat va avea loc duminică, 20 noiembrie, de la ora 10, și va dura 4 ore, timp în care candidați vor avea de răspuns la 200 de întrebări.
Cristina Bulbescu