Sute de locuri de muncă sunt oferite, în Transilvania, tinerilor care cunosc limba franceză

Publicat de radiomures, 11 aprilie 2015, 07:51
Veşti bune pe piaţa muncii: sute de joburi sunt oferite, în Transilvania, tinerilor care cunosc limba franceză. Stăpânirea acestei limbi creşte şansele unui tânăr care doreşte să muncească pentru o companie franceză, iar dacă la nivel mondial există acum 230 milioane de francofoni, până în 2050 vor exista 700 milioane de oameni care vor vorbi limba franceză.
Clujul a devenit în acest moment unul dintre pilonii mediului de afaceri francofon în România: companii care produc software, echipamente energetice, piese auto, alimente, mobilă sau care oferă diferite tipuri de servicii au investit şi continuă să investească în oraş. Unul dintre motivele pentru care aceste companii au luat decizia de a fi prezente la Cluj este faptul că, pe lângă competenţele profesionale, tinerii au dat dovada unor abilităţi lingvistice deosebite – spune directorul unei companii care produce echipamente pentru industria energetică, Petre Butu.
Petre Butu:
A şti o singură limbă străină, în ziua de astăzi, nu mai este un avantaj. A şti două, deja te plasezi într-o poziţie corectă în piaţa forţei de muncă. A şti trei, deja ai un mare avantaj. Deci, de aceea, noi susţinem ca tinerii din ziua de azi să cunoască două limbi de circulaţie şi, dacă se poate, o limbă un pic mai exotică, pentru că asta te ajută să găseşti mai uşor un loc de muncă.
Investitorii francezi îşi doresc ca autorităţile române să crească performanţele sistemului educaţional. Ei sunt dispuşi să susţină acest proces de reformare în orice fel va permite legislaţia română – spune consulul onorific al Franţei, Pascal Fesneau, care conduce o altă companie franceză din domeniul producţiei industriale.
Pascal Fesneau:
Este un cadru juridic care nu există. De exemplu, şcoli, anumite şcoli şi anumite universităţi ar fi deschise să imagineze nişte pregătiri sub formă de alternanţă, adică jumătate din timp pe partea teoretică la universitate sau la liceul tehnic şi jumătate din timp în firmă, efectiv în practică. Nu există cadru juridic pentru aşa ceva şi este o frână pentru a pregăti în mod mai eficient viitorii tehincieni.
La Cluj, oamenii de afaceri francezi au început să finanţeze inclusiv concursuri şcolare în limba franceză; aşa sunt trofeele Clubului Francofon de Afaceri, care în acest an au avut trei secţiuni: IT, Creaţie industrială şi Design. Pe lânga Clubul Francofon de Afaceri şi Consulatul Onorific al Franţei, la Cluj funcţionează şi un institut francez deosebit de performant, iar comunitatea studenţilor francezi care învaţă la Cluj a ajuns la 1.200 de persoane şi este în continuă creştere.
Foto: dailybusiness.ro