Sute de finanțiști protestează în Mureș
Publicat de radiomures, 15 mai 2017, 14:41
Activitatea din cadrul Administrației Finanțelor Publice și a Trezoreriei Mureș a fost blocată astăzi de protestul angajaților.
Aceștia au ieșit în fața instituției, într-un protest spontan, hotărâți să-și apere drepturile salariale.
Legiuitorul nu a luat în calcul complexitatea, riscurile și interdicțiile pe care le au angajații din Finanțe, mai ales cei de la inspecție fiscală, spune liderul filialei Mureș a Sindicatului SindFISC, Teodora Negrea:
Prin acest proiect de lege, activitatea finanțiștilor a fost pusă undeva la coada sistemului bugetar, prin coeficientul de salarizare care ni se acordă. Considerăm că activitatea noastră este deosebit de importantă și din acest motiv activitatea finanțistului trebuie remunerată corect. Nu se respectă principiul echității muncii. Pot să vă dau ca exemplu, colegi bugetari precum asistenții medicali care au coeficient mai mare ca noi sau sufleurul de la Teatru, actorii.”
Protestele vor continua, în funcție de rezultatele negocierilor, spune vicepreședintele Sindicatului Sed Lex Mureș, Gabriel Ciocan:
Suntem nemulțumiți pentru faptul că noi, salariații din Finanțe care colectăm și aducem sume suplimentare la bugetul statului, suntem undeva la coada clasamentului, din punct de vedere a salariilor, cel puțin așa suntem prinși în proiect. Și colegii de la Trezorerie sunt nemulțumiți, suntem în aceeași situație. În funcție de reacția autorităților vor continua protestele. Să vedem feedback-ul de la nivel central și dacă nu, probabil continuăm.”
Protestatarii din Finanțe Mureș nu au dorit să comenteze nimic pe marginea protestului, în schimb, contribuabilii care au venit degeaba la Finanțe astăzi au multe întrebări fără răspuns:
Toate serviciile fiscale din Mureș sunt afectate de protestul angajaților, inclusiv de la serviciile financiare din orașe și municipii.
Deocamdată protestul nu a produs perturbări prea mari în activitate, spune directorul Administrației Financiare Mureș, Deneș Iren:
Trebuie să vă spun că noi încercăm să facem absolut tot ce e posibil să nu fie perturbări în activitățile noastre și probleme sper să nu fie pentru că fiind protest spontan se termină. Vom recupera, colegii vor lucra peste program bineînțeles și vom sta și în continuarea la dispoziția contribuabililor.”
La nivel național, peste 22.000 de angajați ai Ministerului de Finanțe au oprit astăzi lucrul, inclusiv din județele Harghita, Covasna și Sibiu dar mai puțin din Brașov.
Salariații sistemului vamal din România s-au solidarizat, de asemenea, cu colegii din direcțiile financiare și au declanșat o acțiune de protest sub forma „excesului de zel”.
Mai exact, controlul efectuat la frontieră nu se mai face selectiv, potrivit analizei de risc, ci vor fi controlate toate mijloacele de transport. Acest lucru va duce la îngreunarea traficului sau chiar la blocarea frontierei României.
Cristina Bulbescu