Sute de femei se operează anual de cancer de sân la Tg. Mureș
Publicat de MIRELA ROTAR, 13 aprilie 2022, 14:44 / actualizat: 20 aprilie 2022, 15:01
Doctorul Rareș Georgescu este printre cei mai solicitați chirurgi mureșeni care se ocupă de tratamentul cancerului de sân, iar paciente vin inclusiv din București, Iași sau Constanța.
Peste o treime dintre ele au nevoie și de mastectomie totală, prin urmare ar avea nevoie de reconstrucție plastică imediată sau de implant.
Problema este că Spitalul Clinic Județean Mureș încă nu are un astfel de program, afirmă dr Rareș Georgescu:
La noi, din păcate, nu s-a putut accesa deocamdată (n.r. – programul de reconstrucție) ceea ce încurcă foarte mult lucrurile pentru că, practic, intervențiile de mastectomie se fac la noi și reconstrucțiile se pot face dincolo (n.r.- Spitalul de Urgență) deși avem cine să-l pună în aplicare pentru că avem 4 plastincieni. Problema pentru paciente este că nu au acces la reconstrucție imediată. Din punctul meu de vedere sunt în creștere cazurile de cancer de sân. Eu tratez între 200 și 300 de cazuri de cancer de sân pe an. Este cea mai frecventă cauză de boală, de cancer la femei, iar acum cu noile tratamente și cu noile abordări, mortalitatea a scăzut întrucâtva dar acum, cu Covidul, posibil să mai crească pe viitor pentru că o mare parte dintre pacienți nu au avut acces la tratament din cauza Covidului, mai ales că în etapa inițială au fost neglijați complet.
Spitalul Clinic Județean Mureș are toate specialitățile pentru a deveni Centru Integrat al cancerului de sân, dar lipsește tocmai programul de reconstrucție.
Pandemia de Covid este cea care a blocat toate achizițiile care mai sunt necesare.
Programul ar putea porni, însă, la următoarea contractare cu CJAS, poate chiar de anul acesta, a precizat pentru Radio Tg.Mureș managerul Spitalului, dr. Ovidiu Gîrbovan:
Am vrut să realizăm acest program pentru că avem absolut toate disciplinele începând de la chirurgia sânului, la chirurgia plastică, anatomie patologică, tratamentul oncologic, chimio și radioterapia. A venit pandemia li doi ani s-au suspendat unele lucruri și mai avem de realizat partea de chirurgie plastică a cărei activitate a fost suspendată. Așa că la următoarea contractare, probabil vom fi și noi pregătiți și vom intra și noi pe program. Avem tot ce ne trebuie, ne lipsește o trusă specială pentru chirurgia plastică. Atât.
Ultimele date statistice ale Institutului Național de Sănătate Publică indică cancerul de sân ca a treia cea mai întâlnită formă de cancer în România. Sunt peste 12.000 de cazuri depistate anual, trei sferturi dintre ele în stadii avansate.
Cristina Bulbescu