Sute de copii se nasc prematur în fiecare an la Tg. Mureș

Publicat de MIRELA ROTAR, 2 aprilie 2019, 12:22 / actualizat: 30 aprilie 2019, 13:43
La Secția Clinică de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, care este centru regional de excelență, s-au născut anul trecut circa 2.200 de copii.
250 dintre ei au fost prematuri, alte 300 de cazuri au avut nevoie de terapie intensivă, iar 50 de bebeluși s-au născut cu malformații congenitale cardiace severe.
Rata mortalității este, însă, foarte mică datorită profesionalismului și a muncii în echipă, a precizat managerul Spitalului, dr. Claudiu Puiac:
Mortalitatea la nivelul Secției de Neonatologie a fost de 1,18% în cursul anului 2018. Bineînțeles că pe lângă profesionalism, mai avem nevoie de dotare cu aparatură de înaltă performanță, implicarea societății civile este un sprijin deosebit de important pentru noi, pentru că Centrul medical Târgu-Mureș este la ora actuală principalul centru în care se dezvoltă chirurgia cardiacă pediatrică. Aici se desfășoară o activitate în echipă reprezentată de medici neonatologi, anesteziști și chirurgi.
Cauzele clare ale prematurității nu se cunosc, spune șefa Secției de Neonatologie din cadrul Spitalului de Urgență Târgu-Mureș, dr. Manuela Cucerea:
Pot fi identificate anumite cauze precum traumatisme abdominale la femeia gravidă sau infecții materne, de exemplu, dar o cauză clară nu se cunoaște. De fapt, etiologia este multifactorială și sunt mai mulți factori implicați, inclusiv nivelul socioeconomic al mamei, vârsta…
O altă cauză a prematurității este lipsa de îngrijire prenatală, întâlnită în special în mediul rural și în comunitățile sărace.
Potrivit datelor Organizației Salvați Copiii,în România două din 10 gravide nu au un medic de familie, iar jumătate dintre mamele minore nu au fost niciodată la ginecolog.
Cristina Bulbescu