Sute de animale au fost ucise de urși anul acesta în Mureș

Publicat de Rotar Mirela, 9 septembrie 2022, 13:50
Ultimul masacru a fost în urmă cu două zile, în gospodăria unui localnic din Gurghiu.
Animalul a spart zidul saivanului construit din cărămidă și a ucis și rănit grav 56 de oi. Mai mult, un alt urs a încercat să intre și într-o locuință din localitate.
A fost întrunit comitetul de urgență din Gurghiu pentru evaluarea pagubelor , însă, anul acesta nici un urs nu a fost împușcat ca urmare a solicitărilor venite din partea acestor comisii, aflăm de la șeful Agenției pentru Protecția Mediului Mureș, Dănuț Ștefănescu:
Cel mai recent atac este acesta din Gurghiu unde colegii au făcut actele pentru evaluarea pagubelor. Au găsit 39 de miei mari morți și 17 răniți care vor muri, probabil, și aceștia. Am văzut și fotografii cu saivanul în care stăteau, un saivan clădit, o clădire zidită cu geamuri termopan. Ursul a reușit să spargă un perete și a făcut acest masacru. Noi am dat 15 autorizații pentru împușcarea ursului, anul acesta, dar nu de aceste comisii de intervenție, din care au fost raportate 10 urși împușcați.
Atacurile urșilor asupra animalelor domestice, dar și cazurile de distrugere a culturilor agricole au crescut îngrijorător anul acesta în județul Mureș, iar reprezentanții Agenției de Mediu se așteaptă ca ele să fie și mai numeroase în acest sezon.
O mare parte dintre urși sunt acum coborâți din munți, iar oamenii nu pot decât să se apere cu garduri electrice, mai spune Dănuț Ștefănescu:
Anul acesta, am avut înregistrate la Agenția de Mediu 184 de pagube produse de urs. Au fost, în principal, omorâte animale: ovine, caprine, bovine, cabaline, găini… în jur de 350 de animale au fost omorâte dar și familii de albine, stupi… De asemenea, în ultima perioadă au apărut pagube destul de mari la porumb, floarea soarelui și în livezi de fructe, prune, mere, în special. Acum, avem foarte mulți urși care au coborât și ar trebui cote mult mai mari pentru a rezolva cât de cât problema. Oamenii, fermierii pot să pună doar garduri electrice și să facă pază cu câini.
În acest an, Ministerul Mediului a început un program de evaluare a carnivorelor mari, în special a urșilor, proiect care se va încheia anul viitor și va arăta numărul aproximativ al acestora, dar ;i cele mai vulnerabile zone.
Cristina Bulbescu