Sursele de finanţare ale unui partid politic
Publicat de radiomures, 21 mai 2015, 09:52
Sursele de finanţare ale unui partid politic pot fi din cotizaţiile membrilor, donaţii, venituri din activităţile proprii, subvenţiile de la bugetul de stat şi împrumuturile în bani de la persoane fizice şi juridice. Potrivit noii legi privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, termenul de restituire a împrumuturilor în bani nu poate fi mai mare de trei ani. Împrumuturile nerestituite la termen sunt considerate donaţii, spune preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru:
Legiuitorul a interzis finanţarea campaniei electorale în mod direct sau indirect de către persoane fizice care nu au cetăţenia română sau de presoane juridice de altă naţionalitate decât cea română, cu excepţia finanţării de către cetăţenii statelor membre al Uniunii Europene care au domiciliul în România şi deţin calitatea de membru al partidului politic la a cărui campanie electorală contribuie financiar. Legea interzice finanţarea în orice mod a campaniei electorale a unui partid, a unei alianţe sau a unui candidat independent de către sindicate, culte religioase, asociaţii ori fundaţii de altă naţionalitate decât cea română.
Interviul acordat în exclusivitate pentru RRA de preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, poate fi ascultat integral pe site-urile politicaromaneasca.ro şi romaniaactualitati.ro.
Legea finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale a fost promulgată recent de preşedintele Klaus Iohannis.
RRA
Foto: bzi.ro