Șura – un laborator de experimentare și implicare civică
Publicat de Corina Muntean, 5 iunie 2022, 13:19
Revitalizarea comunităților locale prin implicare, acesta este țelul Fundației Mihai Eminescu Trust la Archita, județul Mureș.
Localitatea, departe de drumul național, cu un prag al sărăciei ridicat, însă cu o frumoasă moștenire culturală săsească, are toate șansele să devină un punct turistic pe harta județului, implicit ricând nivelul de trai.
În acest sens, proiectul ȘURA reconstruiește la propriu o șură pentru ca oamenii să beneficieze de un spațiu deschis dialogului, în care să aibă loc diverse activități, deopotrivă pentru cei mici și mari.
Liza Bunescu, responsabil comunicare, Fundația Mihai Eminescu Trust:
Scopul proiectului este de a da putere comunității de a-și formula problemele în fața autorităților, nevoia de infrastructură, alimentarea cu apă, canalizarea, dar și paza în sat.
În acest sens, în Șura care va fi inaugurată în septembrie, vor avea loc discuții directe cu primarul comunei, dar și cu reprezentanții altor instuții care pot rezolva problemele oamenilor.
Michaela Turk, responsabil comunicare, Fundația Mihai Eminescu Trust:
Însă, cea mai mare atenție este îndreptată asupra copiilor, cu ocazia Porților Deschise ale Fundației, zeci de copiii s-au jucat și au aflat mai multe despre istoria comunităților săsești.
Proiectul „ȘURA – Laborator de experimentare și implicare civică incluzivă” este un proiect derulat de Fundația Mihai Eminescu Trust și care beneficiază de o finanțare în valoare de 240.804 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Iulia Vizi