Supraproducţia de zahăr din România nu poate fi exportată
Publicat de radiomures ☺ᵛᵇ, 23 ianuarie 2015, 22:02 / actualizat: 4 martie 2015, 10:31
În România există în prezent patru fabrici de zahăr, faţă de 34 în 1989. Cultivatorii spun că anul acesta sfecla de zahăr ocupă puţin peste 27.000 de hectare şi este preconizată o producţie totală de aproape un milion de tone. 2014 a fost unul foarte bun, un record în ultimii 25 de ani, dar în ciuda acestui fapt, industria de profil nu stă foarte bine, iar fabricile sunt în impas.
Și în Mureş s-au obţinut, anul trecut, cele mai mari producţii la sfecla de zahăr din istoria judeţului: peste 50.000 de kilograme la hectar. Cu toate acestea, specialiştii spun că problemele rămân, supraproducţia de zahăr nu poate fi exportată iar depozitele devin neîncăpătoare.
Ion Armenean, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor de Zahăr din Sfeclă, spune ce a dus la această situaţie şi care sunt consecinţele:
Ioan Armenean: “Un funcţionar în APIA de la Bucureşti nu a transmis la Bruxelles cererea noastră de a face export în afara Uniunii Europene, deci să scăpăm de surplusul de zahăr. Ea a transmis că fabricile de zahăr nu au cotă, ceea ce este o mare prostie şi toate fabricile de zahăr din România nu au dreptul să facă export din tranşa a doua. Acest lucru va crea probleme de depozitare a acestui zahăr, unde punem producţia viitoare şi, bineînţeles, o producţie nevalorificată înseamnă un blocaj financiar pentru fabrici. Deci industria zahărului se află într-o perioadă de groază, să zic aşa, pentru că nu ştie ce va produce în 2015-2016. Nu avem cotă, nu avem dreptul de a face export şi avem nişte cantităţi uriaşe de zahăr. În depozit avem la ora actuală 35.000 de tone. Dacă nu primim cotă nu mai putem vinde decât 4.000 de tone. Deci, din 4.000 de tone, cum poate trăi o fabrică un an de zile? Dar ce facem cu producţia celalaltă?”
RRA
Sursa foto: oradedolj.oradestiri.ro