Supa bulgărească de castraveţi salvează inima pe timp de caniculă
Publicat de radiomures, 25 iunie 2016, 12:03
Cardiologul bulgar profesor dr.Aleksandăr Cirkov a salvat vieţile a sute de pacienţi. În anul 1986, el a fost cel care a realizat primul transplant de inimă din Bulgaria şi din Balcani. Cirkov a pus bazele Spitalului „Sfânta Ekaterina” și ale Școlii Bulgare de Chirurgie Cardiacă, cunoscută în întreaga lume. Medicul bulgar a dat câteva sfaturi pentru a putea suporta mai uşor zilele caniculare de vară.
„Pericolul în aceste zile toride este nu numai pentru inimă, ci şi pentru restul organelor. Dacă în astfel de zile oamenii nu au grijă – să stea la umbră, să consume mai multe lichide – se pot expune aşa-numitului şoc de căldură. Recomand mai multe duşuri pe zi cu apă rece pentru a echilibra temperatura corpului. Atunci când o persoană transpiră mult, trebuie să compenseze fluidul pierdut. Printr-o cantitate suficientă de apă, eu înţeleg circa trei litri în zilele toride. În ceea ce priveşte dieta alimentară, este bine să se renunțe la fripturi, tocăniţe cu multă grăsime, ciorbe iuţi, să nu mai vorbim de slănină și altele, cum ar fi mezelurile. Mizaţi pe salate din legume proaspete și multă apă. Noi, bulgarii, avem o supă foarte gustoasă, numită tarator, recomandată întotdeauna vara, care protejează inima şi răcoreşte”, a mai spus profesorul bulgar.