Sunt tot mai numeroase cazurile de Parkinson în rândul persoanelor tinere

Publicat de Rotar Mirela, 11 aprilie 2025, 12:30
Deși această afecțiune este cel mai des întâlnită după vârsta de 65 de ani, în 2023 au fost diagnosticate în țara noastră, conform datelor INSP, peste 200 de persoane sub 50 de ani, 28 dintre ele având vârste sub 35 de ani.
Această afecțiune neurodegenerativă este a doua cel mai des întâlnită după boala Alzheimer.
Medicul Dan Fărcaş a fost diagnosticat cu această boală în urmă cu 36 de ani şi a reuşit să ducă o viaţă plină şi de calitate.
El spune că depinde de voinţa fiecăruia să reuşească să trăiască cu această boală:
,,Eu, care trăiesc cu această boală de 36 de ani, pot să vă spun că se poate trăi cu această boală, se poate duce o viaţă aproape normală. Eu continui să lucrez, şi vă spun, repet, cu toată convingerea, depinde de voinţa şi de puterea ta mentală, de forţa ta mentală şi capacitatea ta de rezistenţă, ca să trăieşti cu aceastã boală şi să înveţi să vezi luminiţa de la capătul tunelului.”
Doctorul Dan Fărcaş subliniază că sistemul de sănătate poate veni în sprijinul pacienţilor şi familiilor.
Stabilit în Franţa, acesta explică importanţa implicării sistemului de sănătate în controlul și gestionarea bolii:
,,Aici sistemul sanitar vine în sprijinul tău. Eu am un ”edont” (personal specializat –nr.) care vine și mă ajută dacă am nevoie, dacă nu pot să conduc, dacă mă simt mai rău, mă ajută să fac cumpărăturile, care ușurează foarte mult. Vine o infirmieră, o asistentă, controlează, verifică starea mea de sănătate. Deci este responsabilitatea sistemului sanitar de a ușura sau de a încărca soarta aparținătorului celui bolnav de Parkinson.”
Pe data de 11 aprilie 2025 este celebrată la nivel internațional World Parkinson Day, Ziua de Conștientizare a Bolii Parkinson.
Autor: Sanda Vițelar