Sunați responsabil la numărul unic de urgență 112!
Publicat de APETRI MARGARETA, 9 august 2023, 15:15
Este apelul făcut de polițiștii de la prevenire din județul Mureș care, până la finele acestei luni vor desfășura o serie de activități pentru a crește gradul de responsabilitate al cetățenilor.
Polițiștii avertizează că apelul către numărul 112 trebuie făcut doar în situații de urgență care necesită intervenția rapidă a celor de la Ambulanța SMURD, Poliție, Pompieri, Jandarmerie ori Salvamont.
Comisar șef de poliție în cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul I.P.J. Mureș, Gabriela Pîncă:
Nu este pentru prima dată când se fac demersuri de informare, de conștientizare a comunității referitor la apelarea abuzivă a numărului de urgență 112. Discutăm atât cu copii cât și cu adulți despre faptul că apelarea abuzivă, falsă, a numărului 112, poate pune vieți în pericol. Dacă noi ținem operatorul sau instituțiile responsabile de intervenție, cu un apel fals sau unul abuziv, s-ar putea ca exact în acel moment cineva să aibă cu adevărat o urgență, să aibă nevoie de ajutor și secundele, minutele sunt foarte prețioase atunci când vine vorba de viața cuiva.
Conform datelor Serviciului de Telecomunicații Speciale, la nivel național au fost înregistrate anul trecut peste 10 milioane de apeluri la numărul de urgență 112 dintre care peste 40% erau apeluri non-urgente.
Unii oameni au sunat la 112 pentru a cere informații privind traficul rutier sau mersul trenurilor, comenzi de taxi și livrări de mâncare, sesizări privind pensiile alte solicitări de acest fel.
Județele Mureș și Covasna se găsesc în top 3 național cu cele mai multe apeluri non-urgente.
Peste 58% din totalul apelurilor înregistrate la 112 în Mureș au fost non-urgente și 56% din apelurile din Covasna.
Autoritățile reamintesc faptul că alertele false către agențiile de intervenție pot duce la amenzi între 2.000 și 4.000 de lei, sau la prestarea de activități în folosul comunității între 200 și 400 de ore.
De asemenea, apelurile abuzive către numărul de urgență pot atrage sancțiuni între 1.000 și 2.000 de lei sau prestarea de activități în folosul comunității între 100 și 200 de ore.
Autor: Cristina Bulbescu