Sume mai mari pentru beneficiarii de ajutor social
Publicat de Rotar Mirela, 13 februarie 2024, 12:42
De la începutul acestui an ajutorul social şi cel pentru sprijinul familiei au fost contopite devenind venitul minim de incluziune (VMI).
Dosarele pentru obţinerea beneficiului se introduc pe o platformă electronică unică naţională care face verificări integrate.
Ca urmare a contopirii celor două beneficii, sumele acordate au crescut, explică directorul executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială Târgu Mureş, Andreia Moraru:
Au crescut sumele, ca să vă dau un exemplu, dacă la nivelul anului 2023 suma care se acorda pentru ajutor social pentru familiile de o persoană era de 170 de lei maximum, în funcţie de venitul acelei persoane, acum la VMI vorbim de 313 lei şi dacă este o persoană peste 65 de ani, 456 de lei.
La nivelul judeţului Mureş, prin reunirea celor două beneficii a rezultat un număr de peste 8.000 de dosare pentru venitul minim de incluziune, ne explică directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți Sociale Mureş, Cristian Răduţ:
Prin unificarea celor două beneficii ar veni undeva la 13.000 de dosare Venit Minim Garantat (VMG) şi Ajutor pentru Sprijinul Familiei (ASF). Translatat în VMI (Venit Minim de Incluziune) este undeva la 8493. De ce sunt mai puţine? Pentru că multe din dosarele de la ASF se regăseau şi în VMG, se dublau practic.
Pot beneficia de venit minim de incluziune familia și persoana singură lipsită de venituri sau ale cărei venituri nu acoperă nivelul de trai minimal, adică veniturile lor nete lunare sunt de până la 700 de lei.
Nu vor putea primi ajutorul de la stat cei ce dețin, printre altele, clădiri, alte spații locative în afara locuinței de domiciliu, precum și terenuri situate în intravilan cu suprafața de peste 1.200 mp în zona urbană şi 2.500 mp în zona rurală (cu excepția curții) sau o mașină cu o vechime mai mică de zece ani.
Autor: Sanda Vițelar