Subvențiile europene țin în viață crescătorii români de animale
Publicat de Corina Muntean, 18 noiembrie 2019, 17:51
În județul Brașov, economia de piață determină în ultimii ani, creșterea numărului fermelor de mărime medie, de 45-50 de capete, și dispariția micilor producători, a explicat directorul adjunct al Direcției Agricole Brașov, Gerő Mihaly.
Acesta arată că doar vacile bătrâne sunt livrate la abator, iar vițeii tineri sunt trimiși la export:
Subvențiile APIA sunt consistente, pe o vacă primesc 500 de euro, încă fermierii se mențin un pic peste linia de plutire. Prețul litrului de lapte variază: micii producători primesc în jur de 70 de bani, dar cei înregistrați în agricultura ecologică primesc 1 leu și 80 de bani pe litru. Deci dacă nu luăm în calcul subvențiile, atunci prețul ar trebui să fie peste 1 leu și 50 de bani. La carne, nu avem exploatații care să îngrașe tineretul taurin, și acolo prețul este foarte mic, de 8-9 lei kilogramul. Din păcate, a apărut pesta porcină și în Brașov, însă în exploatațiile țărănești sau în cele mari, nu am avut deocamdată și sperăm să nici nu avem probleme.
În județul Mureș nu sunt probleme cu producția de lapte, aici există 78.000 de bovine din care 47.000 vaci de lapte, iar prețul minim este de 1,20 lei litrul.
Dispar însă micii producători, care sunt înghițiți de fermele cu minimum 50 de vaci, a arătat directorul Direcției Agricole Mureș, Ioan Rus, care a constatat că aceștia nu se asociază pentru a se proteja:
La fiecare întâlnire cu fermierii le vorbim de rolul asocierii, care pe lapte nu aș putea să spun că funcționează la ora actuală; avem pe legume-fructe. Inclusiv pe colectarea laptelui, fermierii de la 50 de vaci în sus, nu am auzit să se plângă de prețul laptelui. Cei mici, să se asocieze, sau nu vor rezista în timp. Într-adevăr, prețul la carne nu e cel dorit, de 6-8 lei la kilogramul viu, la bovine, iar pentru a-și acoperi costurile de producție ar trebuie să fie de 7 lei. La porc, 9-10 lei e un preț acceptabil, atât pentru producător cât și pentru cumpărător.
În județele cu pestă porcină, piețele sunt închise, deci deocamdată de Crăciun nu se știe cum vor putea fi transportați porcii de la producător spre consumatori.
Este o temă care încă nu a fost reglementată, și în privința căreia direcțiile agricole așteaptă indicații de la minister.
Valeriu Russu