Subvenții pentru primii producători de roșii în solarii din județul Covasna
Publicat de radiomures, 22 iunie 2017, 12:25
Un fermier și-a depus cererea pentru a primi suma de 3 mii de euro, iar alți doi sunt pregătiți să aplice pentru acest program.
Acest lucru a fost o surpriză și pentru directorul Direcției Agricole Covasna, Konczei Csaba, care a declarat că până de curând nici nu știa de existența acestora în județ.
Asta în condițiile în care Covasna nu are tradiție în producția de tomate, iar aceste exemple se pot constitui într-un stimul și pentru alți întreprizători.
Fermierii aveau termen 15 iunie pentru a trimite cererile, a precizat șeful direcției Agricole Covasna:
Deocamdată avem un singur solicitant care a aplicat pe programul național de tomate în spații potejate, pentru ciclul doi pentru valorificare a producției în toamnă, deci lunile noiembrie-decembrie. Eu nici nu am crezut că în județul Covasna va aplica cineva, dar, iată, mai avem încă doi fermieri care sunt pe cale de a aplica și a construi 1000 de metri pătrați de spațiu protejat și să aplice tot pentru ciclul doi de valorificare, în toamnă.”
În ce privește celelalte producții agricole din Covasna, specialiștii spun că se anunță producții mari, dacă nu apar fenomene meteorologice grave.
Singurele culturi cu probleme din județ sunt cele de sfeclă de zahăr, circa 150 de hectare, afectate de înghețul din aprilie.
În județul Mureș, opt producători de roșii din cei 82 care s-au înscris au obținut, până acum, subvenții pentru ciclul de producție 1 ianuarie-15 iunie.
Ceilalți producători urmează să fie evaluați și, în funcție de livrări, se pot califica pentru ciclul de producție din perioada 1 noiembrie-20 decembrie, spune directorul executiv al Direcției Agricole Mureș, Ioan Rus:
Avem înscriși în program 82 de beneficiari care au depus cereri, au plantat până acum 34, iar rodirea s-a efectuat la 25 de beneficiari. Au încheiat ciclul de recoltat 11 beneficiari, din care până acum 8 au depus documentații și urmează ca ceilalți 3 să le depună. Deocamdată un singur beneficiar a încasat suma de 13.481 de lei, circa 3000 de euro pe an.”
15 iunie a fost termenul-limită fixat de Guvern până la care fermierii români au putut depune dovada valorificării producției din acest an și pentru a încasa noua subvenție introdusă din acest an pentru cultura de roșii.
Este vorba de ajutorul de minimis de 3.000 de euro pentru o suprafață de minimum 1000 de metri pătrați.
Valeriu Russu