Subvenții de la 1 martie pentru fermierii mureșeni care protejează acvila ţipătoare mică

Publicat de MIRELA ROTAR, 27 februarie 2018, 16:20
Agricultorii care păstrează o parte din terenurile agricole deţinute pentru protejarea unor specii de păsări pot primi, din acest an, plăţi anuale compensatorii între 92 şi 269 euro pe hectar.
În județul Mureș există o singură specie protejată, acvila ţipătoare mică, iar fermierii se pot adresa APIA pentru informații, începând din 1 martie, de când se acordă aceste subvenții.
Purtătorul de cuvânt al APIA Mureș, Constantin Citirigă, a explicat că ariile în care trăiește această specie de acvilă sunt situate în sud-estul județului:
Este vorba despre zona învecinată județului Harghita, valea Nirajului, zona Sighișoarei. Este aplicabil doar pentru terenurile arabile și este interzisă cultivarea rapiței, a porumbului și a florii soarelui. Apoi, 10 la sută din suprafața fiecărei parcele trebuie să rămână necultivată, iar suprafața cultivată să nu depășească 4 hectare. Dacă există mai multe parcele paralele, trebuie lăsată o bandă minimă de 3 metri între aceste culturi. Și-n al treilea rând, 10 la sută din suprafața parcelei va trebui să nu fie recoltată, adică cultura să rămână în picioare până la finalul lunii februarie.”
Inițiativa pentru acordarea acestor subvenții, pe măsura agro mediu și climă, a aparținut asociației Milvus.
Președintele organizației, Papp Tamas, discută zilele acestea cu fermierii din zona Văii Tîrnavei Mici.
El speră ca în primul an măcar 3-4 fermieri dintr-o localitate să aplice pentru această subvenție:
Ideal ar fi ca oamenii să facă un sacrificiu dar, sincer, nu știu dacă acest lucru se poate aștepta de la un fermier care trăiește destul de greu. Și chiar dacă ies la zero, dacă sunt oameni cu suflet, atunci fac acest sacrificiu. Există deja un pachet de agro mediu care merge deja de o vreme pe pajiști, iar noul pachet este pe teren arabil. Oamenii sunt interesați, însă, de obicei, le e frică de birocrație și de penalități. Sincer nu știu cum ar fi, dar la Chibed, la pachetul de agro-mediu pe pajiști, nimeni nu era înscris, din 2015 încoace. Dar dacă intră 3-4 în primul an, eu voi mulțumit.”
Alte două pachete de subvenții, care nu implică județul Mureș, vizează refugii ecologice pe terenuri arabile pentru speciile de păsări comune, precum și pentru dropie, specifică marilor câmpii.
Plăţile compensatorii se acordă pe o perioadă de 5 ani, dacă aceștia respect condițiile impuse și ţin evidenţa a activităţilor agricole prin completarea caietului de agro-mediu.
Valeriu Russu