Subvenția individuală a redresat apicultura românească

Publicat de Corina Muntean, 2 august 2018, 13:27
În ultimii doi ani, România a subvenționat crescătorii de albine, așa cum cer normele europene, reușind astfel să impulsioneze mierarii. Până acum plățile APIA se făceau pe asociații și nu erau așa rentabile. Dovadă că, față de anul trecut, numărul de solicitări a crescut cu 36, a precizat pentru RTM directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă:
Este o modificare a criteriilor de eligibilitate a deponenților. Dacă până în 2016 deponenții au fost exclusiv asociațiile reprezentative ale apicultorilor, din 2017, nu mai sunt eligibile asociațiile ci direct membrii apicultori. Legislația s-a modificat în așa fel încât aceștia, în nume propriu să depună solicitările. Avem finalizate, la data de 1 august, 371 de cereri, o creștere dacă ne raportăm la anul 2017, când au fost depuse 335 de cereri.”
Subvențiile acordate prin programul național apicol sunt o adevărată gură de oxigen pentru crescătorii de albine spune și președintele Asociației ”Bio apis”, Sima Francisc:
Subvențiile se dau în sistem de rambursare, în funcție de ce s-a achiziționat: material biologic apicol, mătci, familii de albine, medicamente pentru tratarea familiilor de albine sau lăzi, de stupi. De la asociația noastră în jur de 60 de cereri se depun la APIA.”
Cererile pentru obţinerea fondurilor alocate prin Programul Naţional Apicol, se puteau depune până ieri la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
România are 40.000 de apicultori, care produc, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa.
Valeriu Russu