Studiu: risc crescut de sinucidere pentru bărbații maghiari
Publicat de Stan Lucian, 15 decembrie 2023, 14:56
Potrivit unui studiu efectuat, în baza datelor statistice, de Facultatea de Filosofie și Științe Sociale din Iași, cele mai mari rate de sinucideri din perioada 2011 – 2020 au fost înregistrate în Harghita, Covasna, Mureș și Satu Mare.
Rezultatele studiului sunt întărite de o cercetare recent efectuată de șeful Clinicii de Psihiatrie din Miercurea Ciuc, dr. Domokos Lajos.
Acesta susține că ar exista o predispoziție genetică pentru cetățenii maghiari de a recurge la astfel de gesturi disperate:
În aceste județe sunt mulți cetățeni de cetățenie maghiară iar pentru un bărbat de cetățenie maghiară, riscul este de 3, 4 ori mai mare decât pentru un bărbat de etnie română. Posibil să existe ceva genetic care să ne predispună pe noi, pe maghiari, pentru acest fenomen de autodistrugere. Dacă ne uităm pe harta Europei, Ungaria tot așa este pe primele locuri, deci acest fenomen este studiat și aproape dovedit că există un risc genetic.”
De altfel, sute de pacienți cu predispoziție la suicid sunt anual tratați la Spitalul de Psihiatrie din Miercurea Ciuc, precizează medicul psihiatru, Domokos Lajos:
Noi tratăm cu tentative autolitice foarte mulți pacienți. Din 4 sau 5 tentative, 4 ajung în spital și unul decedează. Deci, avem foarte mulți pacienți care sunt depresivi și sunt internați în spital. În 2019 și 2020 am făcut acel studiu și în județul Harghita au fost, anual, 100 de decese prin tentativă autolitică, deci 300-400 de pacienți internăm anual. E foarte mult.”
Studiul efectuat de medicul harghitean a mai scos în evidență faptul că pacienții cu astfel de tentative și care au fost internați în spitale, proveneau din zone cu acces redus la serviciile medicale și aveau puține cunoștințe medicale.
Aceștia mai aveau probleme cu consumul de alcool, financiare, sau legate de pierderea locului de muncă.
Autor: Cristina Bulbescu