Studiu Milvus: pajiștile din România se degradează continuu
Publicat de Stan Lucian, 8 februarie 2024, 15:00
Un studiu realizat de Asociația ”Grupul Milvus”, în parteneriat cu Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare, arată că, în ultimii ani, are loc o degradare și o dispariție a pajiștilor din România.
Studiul a pornit de la datele Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, care arată că, între 2007 și 2019, au dispărut 46.000 de hectare de pajiști din România.
Managerul de proiect, Judith Papp, a arătat că principala cauză a dispariției este transformarea acestora în terenuri arabile:
În primul rând sunt arate, fie se construiesc. Ce se poate construi pe ele? Elemente de infrastructură, imobiliare și, mai nou, parcuri, fie eoliene, fie fotovoltaice.”
Pajiștile analizate au fost fotografiate pe parcursul anilor, iar studiul fotografiilor a demonstrat modificări substanțiale ale acestora.
Mark-Nagy Janos, reprezentantul Societății Carpatine Ardelene – Satu Mare:
Am constatat că, în punctele analizate, pe 25% dintre puncte au putut fi constatate niște pierderi ale habitatelor de pajiști.
Fermierii care aleg să protejeze pajiștile primesc subvenții prin pachetele de agro-mediu, a explicat directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă:
Fermierii sunt compensați cu anumite sume, de la 142 de euro, până la 310 euro pentru a avea, la nivel de fermă, practici durabile și să protejeze cumva pajiștile și de suprapășunat și de cosit excesiv.
Proiectul ”Îmbunătățirea politicilor de agro-mediu prin cercetări participative și incluziune civică” a fost finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia și are o valoare de peste 200.000 de euro.
Autor: Raluca Creț