Studiu la Tg. Mureș: fertilitatea, afectată de infecția cu SARS-CoV-2
Publicat de MIRELA ROTAR, 7 februarie 2022, 11:53 / actualizat: 16 februarie 2022, 21:03
Efectele infectării cu virusul asupra fertilității masculine au fost studiate de colectivul unui laborator privat din Târgu Mureș pe parcursul ultimilor doi ani de zile.
În urma studiului efectuat pe un eșantion de peste 150 de bărbați cu vârste cuprinse între 22-46 ani, s-a constatat că mai mult de 20% dintre ei au rămas cu sechele.
Bărbații au fost testați, privind calitatea spermei, atât înainte cât și după infectare. 2 din 10 bărbați care au trecut prin boală au prezentat forme de oligospermie ușoară, medie sau severă.
Gradul de infertilitate a avut legătură cu gravitatea bolii Covid-19 prin care au trecut, precizează coordonatorul studiului, dr. Lucian Horga:
Virusul acționează asupra organelor genitale masculine și produc unele modificări patologice negative asupra acestor celule, în sensul de a modifica numărul de spermatozoizi sau de a modifica structura acestora. Noi am făcut studiul pe un eșantion de 152 de persoane de sex masculin. Testul de spermogramă la început (înainte de boală) era normal, erau normospermici. După ce s-au îmbolnăvit, unii au declarat că au fost internați în spital, alții au avut forme ușoare, alții forme medii de infecție cu SARS-CoV-2. Am avut chiar și persoane care au fost internate în secțiile de ATI și care au prezentat, într-adevăr, o modificare patologică destul de gravă, adică oligospermie severă.
Rezultatele studiului din Târgu Mureș privind efectul pandemiei asupra fertilității masculine, confirmă alte două studii efectuate în străinătate care au determinat că există o corelație între infectarea cu acest virus și viitoare probleme de infertilitate masculină sau în cuplu.
La acest moment, cercetătorii mureșeni spun că încă nu pot dovedi dacă există sau nu efecte negative ale vaccinului asupra fertilității masculine.
Cristina Bulbescu