Studiu despre impactul Covid-19 asupra pieței imobiliare

Publicat de Corina Muntean, 11 septembrie 2020, 11:00 / actualizat: 22 septembrie 2020, 17:01
Specialiştii în imobiliare estimează o corecţie medie a preţului la apartamente la nivel naţional, între 5 şi 10%, cu variaţiuni în funcţie de piaţă sau oraş. 40% dintre aceştia cred că volumul de tranzacţii imobiliare va scădea pentru toate tipurile de proprietăţi.
Un studiu despre impactul Covid-19 asupra pieței imobiliare, realizat la nivel european, estimează o corecţie medie la nivel naţional între 5 şi 10% a preţului apartamentelor în funcţie de piaţă/oraş. La nivel european, pe segmentul vânzări, peste 50% dintre specialiştii în imobiliare estimează, de asemenea, scăderi ale preţurilor între 5-10%. Excepţie fac Franţa, Finlanda, Olanda, Cehia şi Turcia, unde se prevede o creştere între 2-5% a preţului la case. Pe segmentul închirieri, pe plan global, specialiştii prezic o scădere a preţurilor cuprinsă între 10 şi 15%. Totodată, 70% dintre participanţii la studiu indică scăderi între 10-20% ale preţurilor pentru proprietăţile comerciale. Cât privește România, 28% dintre specialiști estimează scăderi atât în mediul rural, cât şi în cel urban. În ceea ce ţine de volumul tranzacţiilor, specialiştii estimează o uşoară tendinţă de scădere la nivel european, cu excepţia Franţei, Poloniei, Bulgariei, unde circa 50% dintre participanţi preconizează creşteri pe segmentul case. Pe plan local, peste 40% dintre participanţi estimează o scădere a volumului de tranzacţii imobiliare, pentru toate tipurile de proprietăţi. De asemenea, mai mult de 65% dintre participanţii la studiu preconizează o scădere a volumului de tranzacţii pe segmentul comercial, atât la nivel de vânzări, cât şi de achiziţii. Totodată, peste 40% consideră că va scădea numărul tranzacţiilor pe segmentul proprietăţi pentru investiţii. Potrivit rezultatelor obţinute, printre motivele principale care determină scăderea volumului de tranzacţii se numără rata ridicată a şomajului şi incertitudinea generală, respectiv nesiguranţa financiară din partea cumpărătorilor. Deocamdată cei care dețin proprietăți imobiliare nu trebuie să intre însă în agitație, pentru că, potrivit imobiliare.ro, piața nu dă semne de recul, în ciuda previziunilor experților europeni. În luna august, prețurile apartamentelor au revenit pe plus și doar două dintre marile orașe au consemnat scăderi, Bucureștiul cu o diminuare de 1,4 % a prețului mediu de iulie, la 1.357 de euro pe metru pătrat util față și Timișoara cu o reducere de 0,3 % la 1.293 de euro pe metru pătrat util. În schimb în Brașov, prețul apartamentelor a înregistrat o creștere ușoară, de 0,2%, la 1.197 de euro pe metru pătrat, în Cluj-Napoca creșterea medie a fost de 0,4%, de la 1.804 euro pe metru pătrat util, în Constanța apartamentele au consemnat un avans de 0,5% față de iulie, la 1.234 de euro metrul pătrat util, iar în Iași o creștere cu 1,7%, ajungând astfel să coste, în medie, 1.080 de euro pe metru pătrat util. Per ansamblu, prețurile solicitate pentru apartamentele (noi și vechi) disponibile spre vânzare la nivel național s-au majorat în medie cu 0,5% în august față de iulie, conform indicelui imobiliare.ro.
Studiul RE/MAX a fost realizat pe un eşantion de 2.130 de agenţi şi brokeri de top, din 27 de regiuni din Europa, cu o participare aproximativ egală de femei şi bărbaţi, majoritatea cu vârste cuprinse între 30 şi 45 de ani. Jumătate dintre participanţii la studiu au o experienţă de minim trei ani în cadrul agenţiilor RE/MAX.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.