Studiu al organizaţiei „Salvați Copiii” despre copiii refugiaţi din Ucraina şi din alte ţări aflate în zone de conflict
Publicat de Rotar Mirela, 20 martie 2024, 19:52
Copiii refugiați din Ucraina sunt mult mai triști și mai tensionați decât copiii refugiați proveniți din alte țări, arată o anchetă făcută de organizația neguvernamentată „Salvaţi Copii” în toamna anului trecut.
Însă numărul copiilor din Ucraina care speră să se întoarcă acasă este aproape dublu față de cel al copiilor refugiați proveniți din alte țări africane sau asiatice, unele situate în zone de conflict
Toți copiii refugiați cu care au stat de vorbă reprezentanții „Salvați Copiii” au spus că resimt îngrijorare cu privire la viitor, 45%, nelinişte, 32%, și că nu pot dormi, 31%. Însă numărul de copii din Ucraina care speră să se reîntoarcă acasă este mai mare decât al celor din alte țări afectate de conflicte, au mai aflat activiștii de la „Salvați Copiii” din discuțiile purtate cu copii, părinți și profesorii refugiați din Ucraina, Afganistan, Siria și din alte țări africane și asiatice. Copiii refugiați preferă să meargă fizic la școală, mai arată studiul „Salvați Copiii”, însă dintre copiii refugiați din alte țări decât Ucraina aproape un sfert nu merg la școală, a mai rezultat din discuțiile cu aceștia și părinții lor. Doar foarte puțini copii ucraineni nu merg deloc la școală, doar cinci procente, dar este mult mai probabil ca aceștia să frecventeze școala online, 18% doar online și 11 procente și fizic și online.
În ultimii doi ani, peste 2 milioane de copii au fugit din țările lor de origine spre Europa, singuri sau împreună cu familiile lor. Ei au fugit din calea războiului din Ucraina, precum și a conflictelor din Siria, Afganistan, Republica Democrată Congo și din alte state sau din cauza sărăciei și a impactului schimbărilor climatice din țara lor de origine.
Sursa: RRA