Studenții se plâng de costurile ridicate de trai

Publicat de Rotar Mirela, 4 octombrie 2022, 14:53
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România atrage atenţia, la începutul anului universitar, asupra creşterii semnificative a costurilor de trai ale studenţilor pe parcursul ultimelor luni şi asupra lipsei oricărei măsuri din partea autorităţilor statului pentru a contracara aceste probleme.
Conform Legii Educaţiei Naţionale, valoarea minimă a bursei studenţeşti ar trebui să acopere cel puţin cheltuielile de masă şi cazare, dar, potrivit reprezentanților studenților, ”este evident pentru oricine trăieşte în România că o persoană nu se poate întreţine din 700 de lei pe lună, cât este acum bursa minimă”.
Calculul alianţei este simplu. Mai întâi cazarea. Multe universităţi au crescut, la începutul acestui an universitar, tarifele pentru regia de cămin, chiar şi cu 50 la sută faţă de anul trecut. Aceasta se situează acum între 150 şi 450 de lei pe lună. Urmează masa studenţilor. La acest capitol, răspunsul la inflaţia accentuată din zona produselor alimentare a fost creşterea preţurilor practicate la cantinele universităţilor. Şi dacă din 700 de lei bursă, scădem 150 de lei, cât ar fi o cazare minimă în cămin, rămânem cu 550 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că studentul român mai are la dispoziţie 18 lei pentru a-şi achiziţiona 3 mese pe zi, ceea ce nu este posibil – este concluzia alianţei.
Studenţii se mai întreabă ce logică are statul atunci când, pe de-o parte, acordă compensări ale preţului la carburant pentru orice persoană fizică sau juridică, indiferent de venituri, dar taie facilităţile la transport feroviar (un transport în comun, prietenos cu natura) ale studenţilor (o categorie socială care – cu rare excepţii – are venituri reduse sau inexistente).
Un trai decent pentru studenţi – mai spune alianţa lor – nu înseamnă în consecinţă un moft, ci garanţia că ei vor putea să-şi continue şi să-şi finalizeze studiile, astfel încât sistemul de învăţământ să-şi atingă scopul.