Studenții de anul I de la fosta Universitate Petru Maior au rămas fără burse de merit
Publicat de MIRELA ROTAR, 18 decembrie 2018, 12:26
Este unul din efectele unificării celor două mari universități din Tîrgu-Mureș.
O hotărâre a Senatului UMFST de luna aceasta a lăsat pentru prima dată studenții de anul I de la ”Petru Maior” fără burse de merit pe motiv că mediile lor de admitere sunt de Bacalaureat și nu sunt rezultatul unui examen de admitere, așa cum a fost în cazul studenților de la Medicină.
Rectorul UMFST Tîrgu-Mureș, Leonard Azamfirei:
Numărul de burse care se acordă la UMFST este direct dependent de fondul pe care-l primim de la Minister. Noi, de regulă, și am făcut-o și anul acesta, mai adăugăm o sumă din veniturile proprii ale universității, astfel încât, începând cu anul acesta și continuând cu anii următori, vom acorda burse pentru studenții care sunt integraliști, preponderent pentru cei care sunt în anul II până în anii terminali. Nu mi s-a părut corect ca în anul I notele de la Bacalaureat obținute de un elev la admitere să fie echivalente cu notele pe care le obțin studenții care dau admitere.
Acest fapt a atras nemulțumirea studenților în cauză care se simt discriminați și reclamă faptul că astfel de modificări s-au făcut în timpul anului universitar.
Ei susțin că era dreptul să ia la cunoștință noul regulament înaintea începerii anului universitar.
Situația ar putea, însă, să se schimbe la următoarea ședință de Senat, speră liderul Ligii Studenților UPM, Daniel Grigoriu:
Situația legată de burse este una mai delicată. Așa s-a făcut calculul încât să nu se piardă din bursele studenților. Studenții de anul I vor primi burse de performanță dar de merit, din câte știu eu, nu. Asta urmează să remediem în următorul Senat. Evident că sunt nemulțumiri, mai ales din partea studenților de anul I. Problema asta am ridicat-o și urmează să se remedieze pentru că nu e corect. Adică, tu ca și student, trebuie să primești bursă.
Schimbarea politicii de acordare a burselor nu putea fi amânată până anul viitor, a precizat pentru RTM rectorul UMFST, Leonard Azamfirei:
Nu este o schimbare în timpul jocului, este o procedură care se întâmplă în fiecare an. Nu puteau fi aplicate aceste reguli de anul viitor pentru că atunci ar fi fost o altă categorie de studenți care ar fi fost nemulțumiți și mă refer la cei care sunt performanți. De fapt, dimensiunea financiară este identică. Creșterea numărului de burse acordate unui număr de studenți înseamnă automat diminuarea numărului de burse acordate altor categorii de studenți. Nu exista nici un fel de angajament de a da burse pe aceste criterii studenților de anul I, așa încât ei reclamă că nu au primit ceva ce nu au avut niciodată.
Conducerea UMFST precizează că, odată cu unificarea universităților, au avut loc o serie de modificări de natură contabilă, bugetul fiind mai mic față de cele 9 luni ale anului universitar trecut.
În acest sens, există mai multe diferențe între cele două universități și în privința numărului de luni în care se acordau bursele.
Există, însă, promisiunea ca numărul de burse să crească pe viitor, dacă rectificarea bugetară din 2019 va fi una pozitivă.
Cristina Bulbescu