Strategie de dezvoltare pe 5 ani pentru Tîrgu-Mureş
Publicat de radiomures, 1 septembrie 2015, 17:15 / actualizat: 17 ianuarie 2020, 19:01
Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a prezentat, azi, Strategia Municipiului pentru perioada 2016-2021.
Potrivit acesteia, pentru proiectul Târgu Mureş Capitală Culturală Europeană 2021, municipalitatea beneficiază de suportul Consiliului Judeţean Mureş, al oraşelor Sighişoara şi Sovata, precum şi de cel al capitalei Republicii Moldova, Chişinău.
În cadrul acesteia se urmăreşte crearea unui sat autentic transilvănean în satul Vaidacuta, comuna Suplac, unde, pe lângă înfiinţarea unui Muzeu al Creaţiei şi Armoniei, vor fi elaborate proiecte pentru obţinerea unor finanţări europene, spune primarul Dorin Florea:
Vaidacuta va fi un sat tematic cultural în care toate entităţile culturale să se regăsească, români, maghiari, saşi, tot, într-un sat în care oamenii de cultură vor înobila acest areal. Am fost ieri sau alatăieri la sărbătoarea Fii Satului şi am anunţat că au început demersurile. Am discutat cu dl primar şi urmează şedinţa de Consiliu local de la Suplac şi să ajutăm comuna ca să putem depune proiectul.”
Strategia este structurată în nouă capitole mari, care vizează printre altele unirea oraşului cu opt localităţi limitrofe, crearea unui consorţiu universitar, un Centru Regional de Cercetări Medicale, precum şi Proiectul Digital Mureş, a mai spus Florea:
Programul mare de învăţământ cuprinde, consorţiu universitar, avem deja hotărâri de consiliu, Centrul Regional de Cercetări Medicale, Digital Mureş şi învăţământul pre-universitar cu şcolile de arte şi meserii. Toate sunt începute şi toate sunt făcute pentru ca Târgu-Mureşul să poată fi în atenţia şi să stârnim încrederea tîrgumureşenilor că ei şi copii lor pot avea un viitor aici.”
Strategia 2016-2021 cuprinde proiecte de dezvoltare a infrastructurii rutiere, cum ar fi realizarea de centuri ocolitoare, construirea unui drum cu 4 benzi Reghin – Ungheni, legătura printr-un drum rapid între Târgu Mureş, Cluj, Braşov şi Sibiu.
De asemenea, se doreşte o linie feroviară electrificată capabilă să asigure transferul călătorilor pe ruta Reghin – Târgu Mureş – Ungheni – Aeroportul „Transilvania” Târgu Mureş. Pentru Aeroportul „Transilvania” se doreşte demararea unui studiu referitor la extinderea zonei cargo.
La infrastructura serviciilor publice, Dorin Florea a evidenţiat necesitatea punerii în funcţiune a barajului de acumulare de la Răstoliţa, de unde să fie alimentată cu apă curată trei judeţe – Mureş, Cluj şi Bistriţa –Năsăud, dar şi realizarea de circuite urbane şi a unor rute noi în zona periurbană.
De asemenea, Dorin Florea a subliniat că date fiind proiectele municipalităţii, Târgu Mureş doreşte să iniţieze o serie de proiecte energetice pentru a deveni un jucător pe piaţa energetică.
Pe zona de turism se doreşte continuarea proiectului ”Circuitul Dracula”, care vizează un parteneriat între judeţul Mureş şi judeţele învecinate cu scopul de a exploata acest brand, dar şi extinderea zonelor de agrement ale municipiului.
La capitolul Sport, se urmăreşte definirea Centrului Olimpic Târgu Mureş, legarea municipiului de circuite importante, cum ar fi Sângeorgiu de Mureş, unde se doreşte înfiinţarea unui aerodrom, a unui centru cinegetic, a unui teren de golf, a unui circuit auto etc., dar şi extinderea canalului Turbină din oraş, care are rol pentru apărare în caz de inundaţii, dar care să aibă şi o utilitate pentru competiţii de rafting.
Un alt domeniu prezentat de Dorin Florea urmăreşte sănătatea, între care şi funcţionarea Spitalului Regional de Urgenţă Mureş.
Sanda Viţelar