Strategia Naţională de Control al Cancerului este aproape finalizată – anunţă ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila
Publicat de Rotar Mirela, 27 mai 2022, 07:32
El a subliniat importanţa serviciilor medicale preventive şi a explicat că există programe care se dezvoltă regional şi ar trebui extinse la nivel national.
Alexandru Rafila a mai adaugat ca este important ca medicii de familie să fie parte integrantă a acestui demers, iar accesul la pachetul de servicii preventive trebuie încurajat.
Cred că lucrul cel mai important este să reuşim să schimbăm mentalităţi. Noi putem să avem programe desfăşurate la nivel naţional şi ele să nu fie accesate de populaţie şi atunci trebuie să lucrăm foarte mult în zona de educaţie, educaţie pentru sănătate, încât oamenii se înţeleagă că aceste comportamente preventive /care/ sunt utile nu numai pentru depistarea precoce a cancerului, ci şi pentru multe alte patologii cu care ne confruntăm. Avem record la morbiditate şi mortalitate legat de bolile cardiovasculare, legat de diabet. Cancerul este una dintre patologiile dominante şi prioritare în acelaşi timp. Pe agenda sănătăţii publice avem trei programe de screening pentru cancer: cancerul de col uterin, cancerul mamar şi cancerul colorectal. Utilizarea vaccinării anti HPV, mai ales la fete, dar nu putem spre de nici băieţii din această vaccinare, vaccinarea împotriva hepatitei B duc la reducerea poverii acestor câtorva forme de cancer care creează nu numai mare mortalitate, dar şi foarte multă suferinţă.
Doctorul Alexandru Rafila a mai adăugat că este important ca medicii de familie să fie parte integrantă a acestui demers, iar accesul la pachetul de servicii preventive trebuie încurajat, astfel încât să aibă un impact asupra reducerii morbidităţii şi mortalităţii.
Anual aproape 100 de mii de români sunt diagnosticaţi cu o formă de cancer. Studiile arată că jumătate din persoanele bolnave de cancer sunt de vârstă activă.