Stomatologii nu mai vor contracte cu CJAS

Publicat de radiomures, 21 octombrie 2015, 12:42
Ei se plâng că sumele acordate pentru acest domeniu sunt extrem de mici, banii fiind epuizați în câteva ore.
Din acest motiv, tot mai mulți dentiști refuză să mai încheie contracte, mai ales că trebuie să completeze si o serie de acte.
În județul Mureș au fost încheiate anul acesta mai multe contracte, motiv pentru care plafonul de anul trecut, ce depășea 2.000 lei pe lună, a ajuns să se diminueze drastic in special spre finele anului, spune președinta Colegiului Medicilor Dentiști Mureș, Mirela Gaston:
La cantitatea de lucru care este și la situația generală a populației, legată de această zonă mică a noastră, a cavității bucale, sigur că fondurile sunt infime. Sunt foarte mici și nu ne pot bucura pentru că nu putem să ajutăm populația care este asigurată și care plătește lunar asigurare de sănătate.”
Stomatologii preferă să fie plătiți direct de populație pentru a evita complicațiile și, în plus, depinde și de tarifele pe care le practică, spune președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, care da asigurări că fondurile nu s-au epuizat:
Depinde de prețurile cabinetului de stomatologie. Sigur că noi nu putem să decontăm ultimele descoperiri în materie de stomatologie. Nici medicul nu este interesat să vină în contract cu Casa pentru că este de preferat să vină pacientul, îl tratezi și a plătit. Noi plătim după o lună și doar atât ne putem permite. Pot să vă spun sigură că nu s-au consumat banii la stomatologie.”
Un medic stomatolog de la oraș poate primi între 1.600 şi 2.000 de lei pe lună, în timp ce unul din mediul rural poate deconta între 1.900 și 2.800 de lei.
În multe situații și copiii trebuie să plătească la stomatologi deși, potrivit legii, au dreptul la tratament gratuit.
Cristina Bulbescu
Foto: www.rasunetul.ro