Știți la ce poate folosi un nas?

Publicat de Corina Muntean, 15 martie 2021, 08:28 / actualizat: 19 martie 2021, 15:34
La depistarea mirosurilor. Dar, oameni de ştiinţă au dezvoltat un nas dotat cu inteligenţă artificială care mai poate face ceva: poate dectecta anumite afecţiuni.
O echipă de cercetători israelieni a dezvoltat un nas optic computerizat, care are la bază inteligenţa artificială (AI), pentru detectarea bolilor, a anunţat Universitatea Ebraică din Ierusalim (HUJI), citată de Xinhua.
Nasul în spectru infraroşu a fost dezvoltat în colabrare cu Universitatea din Tel Aviv în cadrul unui studiu publicat în jurnalul ştiinţific Biosensors and Bioelectronics.
Pe baza algoritmului de AI, dispozitivul poate detecta mirosurile şi le poate transforma pe oricare din acestea într-o imagine pe ecranul computerului. Nasul optic poate fi utilizat pentru detectarea germenilor unor boli transmise pe calea aerului, dar şi a băuturilor alcoolice contrafăcute sau a alimentelor alterate sau toxice. Până în prezent, dispozitivul a detectat zeci de mirosuri cu mare precizie, chiar şi pe cele pe care nasul uman nu este capabil să le perceapă, cum ar fi componentele din băuturilor alcoolice.
Pe viitor, sistemul ar putea fi de asemenea utilizat pentru detectarea rapidă a pacienţilor cu (boala) COVID-19 într-o manieră neinvazivă, prin analiza aerului expirat, au indicat cercetătorii israelieni.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Minutul de viitor, în fiecare zi de luni, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro.