Stejarii seculari, temă de festival în județul Brașov
Publicat de Corina Muntean, 29 octombrie 2018, 16:24 / actualizat: 29 octombrie 2018, 19:21
Cea de a treia editie a festivalului „Ziua Stejarului”, desfăşurat la Mercheașa în judeţul Braşov, a adunat aproximativ 800 de persoane.
Expoziția de arbori seculari și biserici fortificate s-a desfășurat în curtea bisericii fortificate din centrul satului, și a făcut o paralelă între stejarii seculari și bisericile fortificate ca martori ai acelorași evenimente pe o perioada de peste jumătate de mileniu.
Anul acesta, concursul de alergare Gorun Trail din cadrul sărbătorii a atras un număr record de participanti și curioși să vadă alergătorii.
Aceștia au putut alege între două curse, una lungă de 30 km între satul Mercheașa, Bătrânul Carpatilor și Complexul Geologic Racoș, și una scurtă de 10 km între sat și stejar.
Pe lângă voia bună, participanții au putut opta între mai multe concursuri, premiate cu produse locale, a declarat reprezentantul Asociaţiei Carpaterra, organizatorul evenimentului, Călin Cantor:
Ideea de la început a fost să creăm un eveniment care să atragă turiști în satul Mercheașa, unde să vadă stejarul Bătrânul Carpaților și, totodată, să îi facă pe localnici să conștientizeze importanța stejarului și să vadă că pășunea cu stejari seculari, pentru că acolo sunt foarte mulți stejari seculari, poate să aducă beneficia și dacă nu ese exploatat lemnul, și este doar conservat ca acum.”
Considerat o minune a naturii, stejarul secular din satul braşovean Mercheaşa are o vârstă de aproximativ 900 de ani, fiind considerat cel mai bătrân din România.
Raluca Creţ