Steagul Municipiului Sfântu Gheorghe a fost anulat în instanță
Publicat de Andrei Borz, 22 februarie 2023, 17:49
Înalta Curte de Casație și Justiție a dat câștig de cauză Formului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș care a demonstrat în instanță că simbolul monoetnic pe care sunt reprezentați doar maghiarii nu poate reprezenta steagul municipiului Sfântu Gheorghe.
În 29 iunie 2021, Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care aprobă steagul secuiesc ca drapel oficial al oraşului, însă demersurile pentru modificarea drapelului au început în urmă cu mai bine de 10 ani.
Președintele Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, Dragoș Burghelia.
Acum 2 ani, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș a pornit în instanță pentru că autoritățile au adoptat un steag pe care comunitatea românească nu era reprezentată sub nicio formă. În actualul cadru legal, legea ne spune că steagurile autorităților locale, orașelor, municipiilor, comunelor și județelor trebuie să fie reprezentative pentru întreaga populație. Și atunci, desigur, Municipiul Sfântu Gheorghe, având o pondere de 25% aproximativ locuitori români, mi se pare firesc, civilizat și corect ca și românii să fie reprezentați printr-un simbol, un element sau anumite trăsături specifice.
În urma deciziei instanței, steagul va trebui înlăturat din spațiile publice, a arătat Dragoș Burghelia.
Am transmis primăriei să se abțină de la utilizarea publică a steagului până la o sentință definitivă. El este prezent și în primărie, și pe primărie, și pe foarte multe clădiri sau în spațiul public din Sfântu Gheorghe. Trebuie pusă în executare sentința, ele trebuie înlăturate de urgență din toate locurile publice și, cu atât mai mult, din instituțiile oficiale ale statului și, dacă autoritățile locale își doresc cu adevărat un nou steag, să pornească un dialog public, noi suntem foarte deschiși și ne dorim un element grafic care să ilustreze întreaga comunitate.
Forumul a solicitat anterior includerea unor simboluri heraldice reprezentative pentru comunitatea românească, precum un vestigiu dacic ori o monedă romană dintre numeroasele descoperite de-a lungul timpului pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe.
Raluca Creţ