Statul solicită încă medicilor rapoarte privind stimulentele de risc din perioada pandemiei
Publicat de Rotar Mirela, 14 iulie 2023, 14:41
Debutul pandemiei de coronavirus în România, la începutul anului 2020, a adus în prim plan „linia întâi”, respectiv structurile care aveau primul contact cu noul coronavirus sau cu pacienții suspecți de covid.
Printre aceste categorii, se numără personalul medical, asistenți medicali sau cei din domeniul de asistență socială.
Prin Ordonanță de Urgență, aceste persoane, care au lucrat și în cele două luni ale Stării de Urgență, au primit un stimulent de risc de 1.000 de euro, respectiv 2.500 de lei pe lună.
Deși erau bani europeni, beneficiarii au fost nevoiți să plătească impozit și să facă nenumărate rapoarte și justificări pentru bani, arată medicul de familie din Târgu Mureș, Ileana Mihăescu:
Erau bani europeni, i-am primit după vreun an după ce am făcut tot felul de raportări, cu tot ce ne-au cerut ei. După ce am primit acești bani pentru care a trebuit să plătim impozit 10%, au început să ni se pretindă tot felul de raportări, din nou: că am dat banii, că am plătit impozitul, contabilii au trebuit să facă tot felul de raportări și ei.. Ni le-au cerut de nenumărate ori, iar acum, avem termen limită 2 iulie, să re-raportăm aceleași lucruri sub amenințarea că ni se iau banii înapoi. Este o umilință pe care cred că n-ar mai trebui să o mai suportăm…
Aceste justificări sunt necesare tocmai pentru că sunt bani europeni, iar acum este termenul scadent, precizează, în schimb, președintele CJAS Mureș, Rodica Biro:
Solicitările de documente justificative, se referă la modalitatea în care au fost acordate aceste sume aferente stimulentelor de risc în cele două tranșe din perioada de covid. Normal că pentru a fi justificate, UE are niște cerințe în cadrul proiectului care s-a derulat și noi trebuie să ne raportăm la aceste cerințe. În această perioadă este termenul scadent pentru justificarea acestor sume.
În categoria de personal care a beneficiat de aceste drepturi sunt și angajații centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor, personalul laboratoarelor de analize medicale, ambulatoriilor de specialitate și a cabinetelor stomatologice.
În schimb, personalul din cadrul DSP-urilor și cel al prefecturilor județene au primit un spor salarial de 40%, respectiv 30% pentru gestionarea adecvată a pandemiei de coronavirus.
Stimulente a primit și personalul centrelor de vaccinare: 90 lei/oră pentru medici, 45 lei/oră pentru asistenți medicali și 20 lei/oră pentru registratorii medicali în perioada stării se alertă.
Pe toate aceste sume de bani s-a plătit impozitul de 10% la bugetul consolidat al statului.
Autor: Cristina Bulbescu