Statul se pregătește să combată specula la prețurile produselor alimentare

Publicat de MIRELA ROTAR, 25 aprilie 2022, 14:35 / actualizat: 25 aprilie 2022, 15:46
Săptămâna aceasta, Guvernul continuă elaborarea unui act normativ care să întărească legislaţia cu privire la combaterea speculei şi pe cea referitoare la scurtarea lanţurilor de aprovizionare.
Ministrul de finanţe, Adrian Câciu, declara că, în acest moment, legislaţia românească are o serie de lacune, ceea ce o face să fie permisivă cu intenţiile speculative ale unor comercianţi, iar rezultatul final îl reprezintă preţurile mari. Soluţia este aceea de a reduce lanţul de aprovizionare, mai ales că unele sectoare ale economiei româneşti permit acest lucru, a subliniat Adrian Câciu:
Noi am intrat în control cu privire la preţurile acestea din pieţele agroalimentare, din retail şi am observat, din nou, o serie de lacune legislative, o legislaţie prea permisivă cu privire la intenţiile speculative ale unora sau altora şi este clar că avem nevoie de o întărire a legislaţiei cu privire la combaterea speculei, aşa cum este la fel de clar că avem nevoie de o întărire a legislaţie cu privire la scurtarea lanţurilor de aprovizionare. Foarte mulţi comercianţi invocă faptul că ăsta este preţul pentru că au luat de la X, care a luat de la Y, care a luat de la Z. Mie mi se pare că România are un potenţial de producţie, mai ales pe anumite zone, în care lanţul de aprovizionare trebuie să fie scurt şi asta va duce şi la scăderea importurilor şi la dependenţa de preţurile de import sau de elemente conjuncturale şi/sau speculative care vin în anumite momente.
La elaborarea acestui act normativ lucrează mai multe ministere, printre care şi cel al agriculturii. Ministrul de resort, Adrian Chesnoiu, amintea că au fost făcute o serie de controale în pieţe pentru a identifica cel mai bun mod în care ministerele să intervină în viitor, atunci când constată intenţia de speculă a unui comerciant:
Noi am început controale în pieţe şi, în general, în lanţurile de magazine să ne asigurăm, în primul rând, că produsele agroalimentare sunt sigure pentru consumul populaţiei, că sunt etichetate corect şi consumatorul este în cunoştinţă de cauză atunci când cumpără un produs şi, în situaţia în care apar anumite neconformităţi sau nerespectări legislative, să poată fi sancţionaţi comercianţii care fac acest lucru. În momentul de faţă ne aflăm în situaţia de a modifica acest cadru legislativ, pentru că trebuie să creăm pârghiile necesare să putem interveni şi noi, celelalte ministere, atunci când constată, pe veriga de aprovizionare de la producător până la consumatorul final, perturbări majore ale preţului şi specularea unor momente în interesul comerciantului.
Ordonanţa de urgenţă privind combaterea speculei va fi pusă în dezbatere publică săptămâna viitoare de Ministerul de Finanţe.