Statul ar putea prelua depozitele de deșeuri industriale
Publicat de Corina Muntean, 13 februarie 2019, 20:58 / actualizat: 13 februarie 2019, 23:17
În județul Mureș mai există trei depozite de deșeuri industriale, depozitul de substanțe periculoase al Azomureșului, care a fost preluat de Primăria Tîrgu-Mureș, cele 3 bataluri care țin de Bicapa Târnăveni și depozitul de deșeuri nepericuloase al fostului Carbid Fox, tot la Târnăveni.
Directorul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș, Dănuț Ștefănescu, a precizat că cea mai gravă situație este la Carbid Fox, acolo unde, deocamdată, nu a fost identificată o soluție de finanțare a lucrărilor:
Depozitul de la Primăria Tîrgu-Mureș, al Azomureșului, pe bani europeni, este pe procedură de închidere și ecologizare, cel de la Bicapa Târnăveni s-au făcut studii, diferite modelări, sperăm că și acela se va închide la o dată oarecare, dar depozitul de substanțe nepericuloase de la Carbid Fox, în momentul de față, nu s-a făcut nimic pentru ecologizarea acestui depozit. Sunt diferite forme, la Bicapa, de exemplu, proprietarii s-au angajat că vor face ei ecologizarea, prin folosirea deșeurilor pentru a obține materii prime.”
Cosmin Teodoru, director general al Direcției Generale Deșeuri, Situri Contaminate și Substanțe Periculoase din cadrul Ministerului Mediului, a arătat că, la nivel național, există peste 30 de depozite de deșeuri industriale cu probleme.
Din cauză că majoritatea sunt în proprietate privatul, statul va căuta o modalitate de preluare a lor pentru a le putea finanța:
Există soluție și în județul Mureș. La Azomureș, există un proiect care durează de câțiva ani, este aproape de finalizare, vor trebui să se conformeze și celelalte. Există totuși o dificultate și anume că multe din aceste depozite sunt în proprietate privată. Este complicat ca statul să finanțeze un operator privat care, de-a lungul timpului, nu și-a îndeplinit obligațiile. Unii dintre ei au intrat în insolvență, alții inventează chiar și falimentul. Noi am găsit soluții de finanțare, va trebui să găsim modalitatea legală ca statul să intre în proprietatea acestor depozite pentru a le putea finanța.”
În ceea ce privește depozitele de deșeuri menajere, la nivelul județului Mureș toate depozitele neconforme au fost închise.
Raluca Creţ