Statele Unite au decis să impună un nou set de sancţiuni Rusiei

Publicat de MIRELA ROTAR, 25 februarie 2022, 07:27 / actualizat: 10 august 2022, 23:16
Preşedintele Joe Biden a afirmat că acestea sunt mai dure şi cu efecte mai profunde decât cele pe care le-ar avea deconectarea Rusiei de la sistemul Swift.
Reprezentanţi ai partidului Republican, în opoziţie faţă de Joe Biden, consideră însă că este nevoie de sancţiuni mai severe şi au transmis semnale că ar fi dispuşi să le voteze alături de democraţi.
Joe Biden a spus că sancţiunile americane sunt la fel de letale ca şi gloanţele, bombele şi rachetele pe care le foloseşte acum Moscova în Ucraina. Joe Biden a spus că măsurile limitează major capacitatea Rusiei de a se împrumuta de pe pieţele internaţionale în dolari, euro sau yeni, că deja a crescut cu 50% rata la care Moscova se împrumută de pe pieţe şi că marile companii de stat ruseşti vor avea îngheţate toate bunurile din Statele Unite şi acelaşi lucru se va aplica elitei apropiate de Kremlin şi rudelor acestora. Joe Biden a adăugat că inclusiv sancţionarea lui Vladimir Putin este în discuţie:
Nu putem să nu răspundem la această agresiune. Altfel, consecinţele pentru America ar fi şi mai grave. Istoria a arătat iar şi iar că acele câştiguri rapide de teritorii devin ocupaţii care macină şi atrag acte de răzvrătire civilă masivă şi devin fundături strategice. Alegerea lui Putin de a lansa un război nejustificat asupra Ucrainei va lăsa Rusia mai slabă, iar lumea în rest va fi mai puternică.
La o întrebare privind posibilitatea ca Vladimir Putin să vizeze şi alte ţări nu doar Ucraina, preşedintele Joe Biden a răspuns că nu poate şti ce va face liderul de la Kremlin, dar ştie însă ce a făcut până acum.
Preşedintele Joe Biden, a mai spus aseară că, dacă Rusia va ataca vreun stat NATO, va simţi întreaga forţă a Americii, care este în întregime dedicată principiului „toţi pentru unul, unul pentru toţi”.
În Franţa, ministrul de externe a declarat că Vladimir Putin nu trebuie să uite că NATO este o alianţă nucleară. Acesta a comentat, astfel, o ameninţare făcută de preşedintele rus că vor fi consecinţe fără precedent dacă se va amesteca cineva în conflict, ameninţare despre care şeful diplomaţiei franceze crede că s-ar referi la faptul că Rusia deţine arme nucleare.
NATO a anunţat ieri, prin secretarul general, Jens Stoltenberg, că a pus în alertă maximă circa 100 de avioane de război şi 120 de nave militare şi că noi forţe terestre, aeriene şi maritime vor fi dislocate pe flancul estic. Stoltenberg a insistat că este vorba de mişcări defensive ale Alianţei, dar a amintit totodată că, în baza articolului 5 din Tratatul Alianţei, orice stat membru va fi apărat de aceasta.
Liderii NATO vor discuta azi în cadrul unui summit convocat în regim de urgenţă.