Startup-ul de inteligență artificială co-fondat de miliardarul Elon Musk, OpenAI, a lansat programul ChatGPT
Publicat de Corina Muntean, 16 decembrie 2022, 13:27
Startup-ul de inteligență artificială co-fondat de miliardarul Elon Musk OpenAI, a lansat programul ChatGPT, un „partener de conversație” capabil să răspundă la întrebări din multe domenii. Printre acestea, chatbot-ul le poate oferi antreprenorilor idei de afaceri și sfaturi pentru începerea și dezvoltarea unui business.
Lansat recent, ChatGPT-ul OpenAI folosește un limbaj care utilizează „învățarea profundă” (deep learning) pentru a genera un text ca și cum ar fi scris de o persoană. În acest mod, programul poate răspunde într-un mod natural la întrebări, să rezolve probleme matematice, să facă recomandări, să ofere informații/explicații legate de subiect și chiar să scrie articole. Redactorii portalului startupcafe.ro au testat acest instrument adresându-i întrebări atât în română cât și în engleză, fără să observe diferențe în răspunsurile primite. Interesante sunt însă răspunsurile sugerate de programul de inteligența artificială privind afacerile care pot fi deschise în România.
Astfel, alegerea unei afaceri depinde de interesele, abilitățile și piața locală, iar Top 5 al ideilor de afaceri care ar putea funcționa bine în România oferit de ChatGPT este: o afacere de producție a alimentelor tradiționale, cum ar fi pâinea, brânza sau vinul, care să ofere clienților produse autentice și de calitate. Un serviciu de transport local, care să ofere oamenilor o modalitate convenabilă și sigură de a se deplasa în oraș. O afacere de turism rural, care să ofere turiștilor posibilitatea de a descoperi frumusețile și tradițiile din zonele rurale ale României. Un serviciu de consultanță pentru afaceri, care să ajute antreprenorii să își dezvolte și să își crească afacerile. Nu în ultimul rând, o afacere de vânzare a produselor artizanale, cum ar fi ceramica, țesăturile sau obiectele decorative, care să ofere clienților produse unice și autentice.
În 2023, potrivit răspunsurilor furnizate de ChatGPT ar putea fi oportună o afacere care să se concentreze pe nevoile și tendințele în creștere ale consumatorilor, cum ar fi o afacere de livrare a cumpărăturilor la domiciliu, care să le ofere clienților comoditate în cumpărarea produselor de care au nevoie. Un serviciu de îngrijire a bătrânilor sau copiilor, care să ofere asistență și îngrijire specializată pentru persoanele în vârstă sau pentru părinții ocupați. O afacere de reciclare și compostare, care să ajute la reducerea deșeurilor și la conservarea resurselor naturale. Un serviciu de consultanță pentru afacerea de familie, care să ofere sfaturi și suport pentru a ajuta afacerile de familie să crească și să prospere. Sau, de ce nu, o afacere de vânzare a produselor eco-friendly, care să ofere clienților produse durabile și prietenoase cu mediul.
În fine, la întrebarea ce ar trebui să facă un antreprenor în 2023 pentru ca business-ul lui să funcționeze cât mai bine, ChatGPT recomandă ca acesta să se concentreze pe adaptabilitate și pe inovație în tehnologia de ultimă oră pentru a-și menține businessul în creștere și profitabil.
Elon Musk, Sam Altman și alți antreprenori au fondat în 2015 OpenAI, o organizație pentru studierea și combaterea posibilelor riscuri legate de utilizarea inteligenței artificiale pe scară largă, în viitor.
Totuși, patru ani mai târziu, în 2019, Musk a părăsit OpenAI pentru că nu s-a înțeles cu asociații asupra planurilor de dezvoltare. De cealaltă parte, Sam Altman a rămas la conducerea OpenAI, ocupând funcția de CEO. El este cunoscut mai ales pentru faptul că a fost președinte al YCombinator, probabil cel mai prolific accelerator de startup-uri din lume.
Până acum, în OpenAI au investit Microsoft, fondul de capital de risc Khosla Ventures și fundația lui Reid Hoffman, co-fondator LinkedIn.
Autor: Virgil Natea
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.