Start-up-urile româneşti din tehnologie pot aplica pentru finanţări
Publicat de Corina Muntean, 12 februarie 2024, 10:09
Aveți un business la început de drum și vreți să vă finanțați proiectele? Este momentul oportun să vă înscrieți în competiție. Start-up-urile româneşti din tehnologie pot aplica pentru finanţări de 300.000 de euro în Programul Alpha.
Start-up-urile româneşti de tehnologie pot primi finanţări în valoare de 300.000 de euro, odată cu lansarea celei de-a doua ediţii a programului Alpha. Programul este derulat de fondul de investiţii Eleven Ventures, una dintre principalele firme de venture capital pentru companii din Europa de Sud-Est, aflate la început de drum, investind în startup-uri încă din 2012.
Prin intermediul a 150 de investiţii colective derulate de-a lungul unui deceniu, Eleven susţine companii de tehnologie din patru domenii prioritare: fintech, sănătate, viitorul joburilor şi viitorul alimentaţiei.
Potrivit investitorilor, finanţările sunt acordate în schimbul a 10% din capitalul total, dar şi al unui plan de afaceri personalizat şi acces la toate resursele şi know-how-ul acumulate de fondul de investiţii.
Aplicaţiile sunt deschise până în data de 7 martie 2024, iar companiile selectate vor putea începe activităţile din program în luna mai a acestui an. Procesul de înscriere implică completarea unui scurt formular de aplicare, la care trebuie ataşat şi un pitch – o prezentare pe scurt a ideii de afacere, după care are loc întâlnirea cu echipa de investitori ai fondului. În cazul în care start-up-ul trece cu succes de etapa preliminară va fi programată ulterior o întrevedere cu membrii comitetului de selecţie.
„După ce antreprenorii semnează lista de termeni şi condiţii, aceştia obţin acces la întregul pachet de resurse şi know-how oferite de către fondul Eleven. Echipa oferă suport constant şi colaborează îndeaproape cu fiecare fondator pentru a crea un plan de business personalizat, astfel încât afacerea să poată ajunge la nivelul următor”, se arată în prezentarea programului Alpha.
Acesta este împărțit în trei etape distincte: Discovery – în care fondatorii vor înţelege mai bine clienţii cărora li se adresează, vor discuta direct cu ei şi vor afla care sunt nevoile la care start-up-ul trebuie să răspundă; Design – unde fondatorii vor defini plus-valoarea pe care o aduc clienţilor şi vor învăţa să creeze un produs pe care clienţii lor să îl dorească și Delivery – în care fondatorii creează o strategie de intrare pe piaţă, încep vânzările, pun bazele creşterii ulterioare şi pregătesc toate detaliile strategiei de strângere de fonduri.
La prima ediţie a programului, echipa fondului a analizat peste 450 de proiecte din 25 de ţări, și au fost selectate patru companii: Flataway şi TrueInsights – din Bulgaria, MyTeam – din Grecia şi Perfeqt – din Slovenia.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.