Start-up, platformă pentru micii producători agroalimentari

Publicat de Corina Muntean, 26 septembrie 2019, 11:00
Un start-up care folosește internetul în domeniul alimentației publice a obținut fonduri nerambursabile de 10.000 de euro la un concurs susținut de Uniunea Europeană, care a avut loc recent la București.
Taraba Virtuală este ideea de afaceri care a câștigat grantul de 10.000 de euro în cadrul competiției The Innovation Prizes 2019, organizată de EIT Food (parte a Institutului European pentru Inovare și Tehnologie) în colaborare cu Techcelerator, ce a avut loc în capitală pe 12 septembrie. Taraba Virtuală are o aplicație mobilă, pe Android și iOS, și un site web, care pune micii producători în contact direct cu cei interesați să cumpere produse locale, naturale. Afacerea a fost înființată în anul 2017 de doi programatori din București, Roxana Bitoleanu și Vlad Retca. Aceștia au creat o aplicație care îi ajută pe producătorii români de legume și fructe să intre în contact direct cu clienții și să-și comercializeze produsele. Ideea le-a venit în urma unei intoxicații alimentare generată de un fruct cumpărat din supermarket și după un an jumătate au lansat-o pe piața din România.
„Încă din prima zi am pivotat și am încercat să aducem cât mai multă tehnologie către consumatori și, în același timp să-i ajutăm și pe producători, eliminând obstacolele pe care le întâlnesc în piață cu supermarketurile, intermediarii etc‘, explică Roxana Bitoleanu.
În prezent aplicația este utilizată de 25 de producători care își comercializează produsele, 400 de comenzi la activ și 2500 de conturi înregistrate. Pentru a-și comercializa produsele prin aplicație, agricultorii au nevoie de certificate de producători și sunt verificați și la fața locului. Aceștia pot comercializa fructe, legume dar și carne, ouă, lapte și alimente procesate. Plata se face ramburs, producătorii putând emite facturi și chitanțe. Conform start-up cafe, aplicația monetizează în două moduri un comision de 8% care este perceput producătorului pentru comenzile care vin prin intermediul aplicației sau producătorilor care primesc comenzi de pe Facebook, What’s up și care își pot introduce comenzile creându-și astfel o bază de date de clienții recurenți. „Atât clienții cât și producătorii primesc rating astfel că există un win-win între cele două părți. Aplicația grupează comenzile și stabilește drumul cel mai scurt.
Producătorii au la dispoziție cei mai eficienți algoritmi pentru a li se calcula traseul optim din ziua livrării, marele avantaj al acestora fiind economisirea timpului. Pot economisii 4-5 ore pe săptămână folosind aplicația”, susține la rândul său Vlad Retca.
Planuri de viitor? Creșterea uniformă în mai multe județe ale țării și atragerea de noi producători, cu o diversitate mare de produse. Este dezideratul unui business autentic românesc, ce promite un viitor de succes.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.startupcafe.ro