Start-Up Nation revine cu un interes crescut pentru firmele mureșene
Publicat de Rotar Mirela, 19 iulie 2022, 12:23 / actualizat: 25 iulie 2022, 8:34
După aproape 4 ani de la cea de-a doua ediție a programului Start-Up Nation, cel mai accesat program de finanțare pentru microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii românești, a repornit astăzi la ora 10,00 cu o nouă ediție.
Platforma de înscrieri va fi deschisă inițiativelor timp de 30 de zile lucrătoare, respectiv până în 1 septembrie.
Prin Start-Up Nation, statul promite fiecărei firme nou înființate care depune solicitare, fonduri nerambursabile în valoare maximă de 200.000 de lei.
Pentru asta, există însă o serie de criterii de calificare și, cel mai probabil, banii nu vor ajunge, la fel ca și la celelalte ediții, precizează directorul Oficiului Teritorial al IMMC, Târgu Mureș, Torok Csaba:
Din informațiile pe care le avem, programul a pornit bine. Noi avem arondate firmele din Mureș, Alba și Harghita. Bineînțeles, este așteptat de foarte mult timp și sigur se va excede bugetul. Ultima ediție a fost în 2018 și începutul anului 2019. Sunt unele modificări în ceea ce privește obținerea punctajului. S-a ținut cont de inovare, digitalizare și mai avem componenta pentru cei care nu au mai avut altă societate. Ca și domeniu de activitate, contează activitățile de producție și industrii creative care au o pondere mai mare în ponderea din cifra de afaceri totală pe țară.
La cele două ediții anterioare, în județul Mureș au fost circa 680 de firme finanțare prin programul Start-Up Nation, însă numărul de aplicanți a fost de cel puțin zece ori mai mare.
Ministerul Antreprenoriatului și Turismului care administrează programului Start-Up Nation, se așteaptă și anul acesta la cel puțin 10.000 de beneficiari ai pilonului de bază la nivel național. Mai este, însă, un alt pilon destinat special celor din diaspora, unde se estimează că vor fi 1.000 de beneficiari.
Bugetul total necesar pentru a implementa aceste proiecte este de 2,2 miliarde de lei.
Cristina Bulbescu