Start la Start-Up Nation

Publicat de Corina Muntean, 28 decembrie 2018, 11:29
A început etapa de înscriere în cadrul programului Start-Up Nation ediția 2018. 10 mii de proiecte vor beneficia de suportul financiar al statului pentru înființarea de mici afaceri. Antreprenorii pot solicita un sprijin nerambursabil de până la 200.000 de lei prin intermediul celei de-a doua ediții a acestui program.
Aplicația pentru înscrierea în cadrul programulului Start-Up Nation 2018 a devenit activă ieri pe platforma Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert și Antreprenoriat și va rămane deschisă timp de 30 de zile lucrătoare. În cadrul programului vor beneficia de o alocație financiară nerambursabilă, de maximum 200.000 de lei circa 10 mii de beneficiari. Această alocație poate reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile inclusiv TVA pentru societatile neplătitoare, aratăministerul. Calcularea punctajului planului de afaceri se va face în timp real și transparent, conform grilei de evaluare, susțin reprezentanții ministerului. Punctajul minim pentru a fi acceptat de principiu in vederea verificarii administrative si a eligibilitatii este de 50 de puncte din maximum 100 de puncte posibile. La fel ca în prima ediție a programului, solicitanții eligibili sunt antreprenorii care înființează întreprinderi noi și solicită sprijin financiar nerambursabil pentru activități pe care nu le-au desfășurat prin intermediul altor întreprinderi mici și mijlocii anul trecut sau în acest an.
Totuși, regulile privind departajarea proiectelor au fost modificate, astfel că noi criterii au fost introduse în grila de punctare a planurilor de afaceri. În acest an a fost intrudus un criteriu nou de departajare și anume densitatea IMM-urilor. Astfel, o firmă dintr-un județ cu o densitate mai scăzută a IMM-urilor ar urma să obțină un punctaj suplimentar față de una din București sau Ilfov, unde densitatea e mai mare. Un alt criteriu de departajare a proiectelor depuse vizează asociații și acționarii societăților solicitante de fonduri nerambursabile. În cazul în care aceștia au avut în trecut calitatea de asociați unici sau administratori în firme ce au intrat în insolvență sau faliment în ultimii cinci ani (începând cu anul 2013), proiectele depuse de ei vor pierde 25 de puncte, făcând puțin probabilă obținerea finanțării de 200.000 de lei acordați prin Start-up Nation în acest an. Vor avea în schimb succes antreprenorii care crează mai mute locuri de muncă sau achiziționează echipamente tehnologice noi.
De prevederile Programului Start-Up Nation 2018 beneficiază societățile înființate după 30 ianuarie 2017, care activează în domeniul producției, industriilor creative, serviciilor și comerțului. Anul trecut programul s-a bucurat de un real interes din partea investitorilor români, peste 8500 de proiecte de afaceri fiind finanțate prin acest program. Vom vedea care va fi rezultatul final și în 2018, după încheierea acestei sesiuni de înscriere și declararea eligibilității proiectelor, dar mai ales după ce antrprenorii intră în posesia banilor.
Menționăm că societatile înființate prin Start-Up Nation 2018 trebuie sa creeze cel puțin un loc de muncă având norma întreagă pe perioada nedeterminată și să mentină locul de muncă ocupat cel puțin doi ani după finalizarea implementării proiectului. Procedura de implementare a programului Start-Up Nation poate fi studiată în detaliu pe site-ul Ministerului pentru Mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
sursa: www.aippimm.ro