“Start în educație” pentru 1.300 de copii din Mureș

Publicat de Uifalean Cristian, 7 august 2023, 16:00
Copiii au primit câte un „Ghiozdănel cu viitor” care conține un pachet cu rechizite, carte și caiet de lucru, materiale educative de tip STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică), jocuri pentru dezvoltarea motricității și produse de igienă personală. Aceștia au vârste cuprinse între 3-6 ani și provin din comunități defavorizate.
De asemenea, 190 de părinți au participat la ”Școala părinților – ateliere de educație parentală”, unde au primit informații și îndrumări pentru a-și susține copiii în această etapă de dezvoltare.
Coordonatorii de proiect au sesizat că numeroși părinți din aceste medii nu știu să scrie și să citească.
Coordonatorul proiectului din județul Mureș al Fundației World Vision România, Romana Chioreanu:
Toți copiii au primit chiturile educaționale, 1.271 de copii din 13 comunități din Mureș. Ceea ce este o noutate foarte mare sunt jocurile care au fost cuprinse în acest ghiozdănel. Pe de altă parte, ne-am confruntat cu o problemă în care părintele nu știa să scrie și să citească. Acesta este un aspect destul de alarmant pe care l-am observat, nu doar în județul Mureș ci, în general, în comunitățile din județele în care noi am intervenit: o rată foarte crescută a părinților din mediul rural care nu știau să scrie și să citească.”
Proiectul ”Start în educație”, derulat de Fundația World Vision România și Fundația OMV Petrom, cuprinde, la nivel național, 60.000 copii și 10.000 de părinți, selectați din 500 de comunități defavorizate din toată țara.
La finele acestei luni, se încheie primul an de proiect, în septembrie urmând să înceapă un nou an de educație timpurie în comunități din zonele rurale, de data aceasta, urmând să fie sprijinite grădinițele cu materiale educaționale specifice.
Comunitățile beneficiare ale programului “Start în educație” din județul Mureș sunt Miheșu de Câmpie, Zău de Câmpie, Grebenișu de Câmpie, Sărmașu, Șăulia, Sângeorgiu de Mureș, Glodeni, Petelea, Sânger, Ogra, Fântânele, Valea Largă și Ațintiș.
Autor: Cristina Bulbescu