Starea mediului înconjurător îi îngrijorează pe copii
Publicat de Corina Muntean, 12 ianuarie 2022, 12:46 / actualizat: 17 ianuarie 2022, 15:20
Un studiu realizat de Organizația Salvați Copiii arată că cei mai mulți dintre copiii români (67%) sunt îngrijorați de calitatea aerului, trei sferturi dintre ei (78%) sunt dispuși să facă schimbări în viața lor pentru a reduce daunele aduse mediului, iar aproape două treimi (63%) nu sunt de acord cu afirmația conform căreia politicienii acționează pentru a preveni și reduce probleme climatice și de mediu.
Datele au fost culese în perioada 5-26 aprilie 2021.
Studiul a fost efectuat pe un eșantion reprezentativ la nivel național cu un volum de aproximativ 1.000 respondenți cu vârste cuprinde între 8 și 17 ani, atât din mediul urban cât și din cel rural.
Reprezentantul Organizației Salvați Copiii, George Roman:
Astăzi, în România, copiii sunt îngrijorați de calitatea foarte proastă a aerului pe care îl respiră, în special în orașele mari, din cauza arderilor ilegale. Ca îngrijorare, urmează gunoaiele de plastic, cauciuc, care se strâng în orașe, la marginea localităților, în natură, în lacuri și apoi defrișarea pădurilor. Ce am mai aflat noi a fost că ei, copiii, doresc să știe ce se poate face pentru a-i ajutora pe refugiații din cauze climatice, cum ar fi seceta sau inundațiile, practic copiii prefigurând, într-un fel, catastrofele ecologice ce vor afecta și România, nu numai alte zone ale lumii.
În județul Mureș, măsurătorile efectuate de Agenția pentru Protecția Mediului nu indică probleme în ceea ce privește calitatea aerului.
Datele din această dimineață indică o calitate bună și foarte bună a aerului, a arătat directorul instituției, Dănuț Ștefănescu:
La stația din centrul Târgu Mureșului, calitatea aerului este foarte bună, la toți indicatorii, oxizi de sulf, ozon, oxizi de azot și particule în suspensie. La stația pe care o avem la aerodrom, calitatea este bună, avem valori puțin mai mari la PM10, dar nu care depășesc, avem 24 de micrograme pe metrul cub și este admis 50. Mai avem stații de măsurare la Târnăveni și Luduș, unde calitatea aerului este foarte bună. Principalele surse de poluare, în special la PM10, acolo mai apar probleme, la restul indicatorilor nu avem probleme, sunt încălzirea rezidențială și circulația.
Conform studiului realizat de Salvați Copiii, școala este principalul loc de învățare despre mediu și climă, 76% dintre copii alegând această opțiune.
41% dintre copii acordă un rol de informare rețelelor sociale.
Raluca Creț