Starea de sănătate a populaţiei poate fi îmbunătăţită prin dezvoltarea serviciilor medicale de prevenţie şi prin evaluări perioadice
Publicat de Rotar Mirela, 11 mai 2022, 08:29
Așa a afirmat, ieri, ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila. Într-o dezbatere de specialitate pe tema investiţiilor în domeniu, ministrul a subliniat că în ceea ce priveşte sănătatea este nevoie şi de educaţie, nu doar de bani.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susţine că mentalitatea oamenilor se schimbă foarte greu:
De multe ori accesul la servicii medicale spitaliceşti echivalează în percepţia publicului cu aceesul la servicii medicale de calitate. Celălalte tipuri de servicii – serviciile ambulatorii, fie că discutăm de medicina de familie, fie că discutăm de specialişti care lucrează în ambulatoriul, sunt mai puţini accesaţi şi sunt, mai de grabă, dispecerii care te trimit la spital ca să îţi faci investigaţie şi să te tratezi.
În România, oamenii trebuie să fie trataţi mult mai mulţi ani decât tratează sistemele medicale din alte ţări, pentru a atinge o speranţă de viaţă asemănătoare. Alexandru Rafila spune că este necesară şi o strategie de educare a populaţiei şi a personalului medical, şi dezvoltarea unor servicii medicale extinse la nivel ambulatoriu, care să permită evaluarea, diagnosticul şi tratamentul marii majorităţi a pacienţilor.