Starea de alertă ridică multe semne de întrebare în rândul angajaților și angajatorilor

Publicat de Corina Muntean, 15 mai 2020, 15:45
De astăzi, România a schimbat starea de urgență cu starea de alertă, dar relaxarea măsurilor restrictive nu este totală.
Devine obligatorie purtarea măștii, în spațiile închise sau aglomerate, distanța socială de minim 1,5 metri rămâne o regulă, contactul cu alte persoane trebuie evitat, ca și contactul cu suprafețele atinse de alte persoane, iar spălatul pe mâini cât mai frecvent trebuie să devină o obișnuință.
Totuși, începând de astăzi, avem voie să ne deplasăm liber în interiorul localităților, iar în exterior, ne putem deplasa doar pentru anumite motive și, din nou, cu declarație pe proprie răspundere.
Totodată se redeschid cabinetele medicale, parcurile și unele afaceri, cum ar fi cele din domeniul cosmeticii.
Angajații care au stat acasă sunt bucuroși că se întorc la muncă. Dar au fost multe unități care și în perioada precedentă au funcționat, a precizat președintele CNSLR Frăția Mureș, Călin Cociș:
La nivelul sindicatelor afiliate la CNSLR Frăția Mureș nu am avut foarte multe situații de șomaj tehnic sau de închidere a unor afaceri unde avem noi membri de sindicat.
În mediul privat, angajatorii sunt îngrijorați, pentru că starea de alertă nu le aduce nimic în plus pentru a-și rezolva problemele financiare.
Patronatul IMM Județean Mureș a transmis ministerelor de resort o serie de propuneri pentru ajutorarea întreprinzătorilor, a arătat președintele Radu Bălănean:
În general, cam toate IMM-urile sunt afectate, cu mici excepții, și nu urmează o perioadă mai ușoară pentru că în continuare este o perioadă dificilă, dar la nivel global, nu putem spune că în România lucrurile stau mai rău ca în alte țări. Măsurile luate de Guvern au stângăciile lor și există foarte multe complicații în implementare, dar măsurile luate de Guvern nu au cum să compenseze provocările la care este supusă societatea.
Mulți întreprinzători nu au voie să-și continue activitatea în această perioadă și înregistrează în continuare pierderi mari, în special în domeniul turismului, hotelurile și restaurantele.
Raluca Creț