Starea de alertă epidemiologică afectează și donarea de sânge
Publicat de Rotar Mirela, 16 ianuarie 2023, 08:10 / actualizat: 16 ianuarie 2023, 12:44
Starea de alertă epidemiologică în care ne aflăm şi numărul mare de bolnavi de gripă şi alte infecţii respiratorii nu afectează doar activitatea medicilor de familie şi a celor din spitale ci are efecte nedorite şi asupra donării de sânge.
România are nevoie constantă de donatori şi se fac permanent apeluri pentru creşterea cantităţii de sânge donat, însă, în această perioadă numărul celor care pot salva vieţi este în scădere din cauza îmbolnăvirilor.
Personalul de la Centrele de Transfuzii este nevoit să îi întoarcă din drum pe cei care au simptome de infectare sau tocmai au terminat un tratament pentru o infecţie respiratorie. Alina Dobrotă, directorul Centrului de Transfuzii Sangvine Constanţa:
În această perioadă, vin persoane dornice să doneze, care au urmat tratament pentru infecţii respiratorii, fie recomandat de medic, fie de cele mai multe ori luat prin decizie proprie, şi vin să doneze după două, trei zile, apoi se supără pentru că nu sunt admise la donare. Rugăm pe toţi cei dornici să doneze să înţeleagă faptul că este o măsură de a proteja atât pacienţii care vor primi aceste componente sanguine obţinute din sângele donal, cât şi pe toţi ceilalţi donatori prezenţi în instituţie, ca şi pe personalul medical.
Alina Dobrotă a explicat şi cât timp trebuie să treacă de la vindecare pentru a putea dona sânge:
Pentru toţi cei care, la un moment dat, au trecut printr-un episod de boală, că este infecţie respiratorie, că este o tulburare digestivă sau orice alt episod de boală, condiţia pentru a putea ajunge să doneze ulterior este ca după vindecare, şi implicit terminarea tratamentului, să mai lase două săptămâni de stare de sănătate bună şi abia după aceea. Deci, abia după două săptămâni de la vindecare pot veni pentru donare de sânge.