Stare de urgență prelungită cu obligații pentru Executiv

Publicat de MIRELA ROTAR, 17 aprilie 2020, 10:25 / actualizat: 17 aprilie 2020, 19:44
Parlamentul României a aprobat prelungirea stării de urgenţă cu 30 de zile prevăzută în decretul prezidenţial, însă au fost introduse articole suplimentare cu obligaţii pentru Guvern.
Parlamentul a încuviinţat cu majoritate de voturi decretul preşedintelui, dar cu mai multe condiţii impuse guvernului, fără restrângerea drepturilor prin ordonanţe militare, raport săptămânal cu măsurile pentru combaterea epidemiei, iar după încheierea stării de urgenţă, prezentarea acţiunilor întreprinse şi un control al Curţii de Conturi cu privire la gestionarea resurselor publice. Senatorul PSD Titus Corlăţean spunea că parlamentul era obligat să impună aceste condiţii.
Titus Corlăţean:Parlamentul îşi confirmă rolul său de garant al apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale cetăţeneşti, o garanţie împotriva oricăror posibile excese sau abuzuri comise de autorităţile împuternicite să adopte măsuri excepţionale în această perioadă.
PNL a solicitat eliminarea articolelor care prevăd condiţiile pentru guvern, însă cererea a fost respinsă. Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, spunea că măsura preşedintelui nu poate fi condiţionată.
Daniel Fenechiu: Măsuri de genul „guvernul să raporteze în şapte zile”, să dea explicaţii de anume soi, sunt lucruri care astăzi nu îşi au sensul. Fără îndoială, ele pot fi analizate la expirarea stării de urgenţă, dar nu e în regulă să aducem discuţii de acest gen în aceste momente.
Parlamentarii ALDE şi Pro România au votat împotriva decretului. Ei apreciază că acesta nu răspunde necesităţilor reale ale oamenilor şi economiei.