Standarde de cost cu 70% mai mari pentru casele de vârstnici
Publicat de Rotar Mirela, 2 noiembrie 2022, 13:11 / actualizat: 4 noiembrie 2022, 19:31
Este calculul făcut de reprezentanții Căminului pentru Persoane Vârstnice din Târgu Mureș, ca urmare a ultimei Hotărâri de Guvern a legii de funcționare, apărute la mijlocul lunii trecute.
76 de beneficiari sunt la această dată în căminul aflat în administrarea Consiliului Local. Aceștia plătesc contribuții diferențiate, în funcție de gradul de dependență, care nu depășesc 1.000 de lei pe lună, în schimb, compensațiile autorității locale pot depăși chiar 3.000 de lei de persoană.
De la 1 ianuarie 2023, costurile vor crește semnificativ iar cel mai probabil diferența de bani va merge doar pentru plata utilităților, precizează directorul Căminului pentru Persoane Vârstnice din Târgu Mureș, Anca Florea:
Unul este costul și alta este contribuția. În fiecare an, chiar și acum la asta lucrăm, am crescut contribuția doar raportat la creșterea valorii punctului de pensie. Anul acesta am avut o creștere de 10%. Deci, sunt trei categorii de contribuții, după starea de dependență a beneficiarilor: 829-880-937 de lei pe lună. Costurile sunt altele. Unde e contribuția de 829, costul real e de 2.145 de lei pe lună iar unde e contribuția de 937 de lei, costul real e de 4.213 de lei pe lună. Au apărut acum noi standarde de cost care duc la o creștere de 68-69% a acestor sume.
Există și o listă de așteptare la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Târgu Mureș, iar cele mai multe sunt persoane cu demență, mai spune directorul unității Anca Florea:
Avem liste de așteptare dar cererile sunt foarte multe pentru persoane cu boli psihice, în special demență. Nu primim astfel de persoane pentru că avem Hotărâre de Consiliu Local în acest sens, având în vedere locația.. faptul că sunt 3, 4 paturi într-o cameră. Acele categorii de beneficiari sau de rezidenți ar trebui altfel supravegheați și nu împreună cu cei care nu au boli psihice.
Căminul pentru Persoane Vârstnice din Târgu Mureș este situat într-un imobil cu o vechime de peste un secol. Acesta a fost reabilitat între anii 2010-2012 în cadrul unui proiect în valoare de peste 3,6 milioane de lei, dintre care 75% erau fonduri europene nerambursabile.
La Căminul pentru vârstnici lucrează 38 de angajați, iar aproape două treimi din totalul cheltuielilor lunare sunt cheltuieli de personal, în special cu salariile.
Cristina Bulbescu