Ștampila pe documente, eliminată definitiv de la 1 august

Publicat de radiomures, 28 iulie 2017, 17:31
De luna viitoare nu mai este necesară ștampilarea contractelor încheiate de firme cu autoritățile, iar statul promite chiar că își va sancționa instituțiile și funcționarii care vor mai cere acest lucru. Măsura este un pas pentru debirocratizare.
Totuși, România mai are multe de făcut pentru a veni în sprijinul cetățeanului, spune analistul economic Sorin Pîslaru, directorul Ziarului Financiar:
Orice măsură pentru debirocratizare, în general, e bună dar problema în România este că ei nu se gândesc la proces: ce trebuie să facă un om când vinde un autoturism, sau vinde un apartament sau trebuie să-și mute sediul la firmă? Câte hârtii, câți pași trebuie să faci? Fiecare instituție este de capul ei. Nu există birouri unice astfel încât toate tranzacțiile și toată interacțiunea asta a firmei sau a individului cu statul să se desfășoare cât mai rapid.”
Reprezentanții Primăriei Tg. Mureș nu știu de existența acestei prevederi și au evitat să ne dea un punct de vedere pe acest subiect.
Ștampila nu mai este obligatorie, însă, din 2015, spune președintele Patronatului mureșean, Radu Bălănean.
O prevedere în acest sens există de doi ani, însă mulți nu o cunosc și nu o aplică. Ea urmează un model Vest european unde se folosește doar semnătura.
Noua ordonanță ar trebui să reglementeze definitiv problema, speră omul de afaceri Radu Bălănean:
Ceea ce s-a implementat în momentul de față este absența ștampilei pe unele documente fiscale cum ar fi facturile. Și aici, în cazul facturilor, unde lucrurile sunt cât se poate de clare, sunt foarte mulți care încă mai folosesc stampilele. Din punct de vedere al documentelor care se încheie între entități juridice cu instituții ale statului sau nu, și în legislația actuală putea să fie eliminată ștampila. Deci ea era, dacă vreți, opțională. Acum vine următoarea reglementare de scoatere a ștampilei care nu face decât să reia o problemă deja reglementată. Deci, practic, ștampila nu mai este necesară.”
Măsura de eliminare a ștampilelor este inclusă într-o Ordonanță de urgență a Guvernului ,care a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 30 iunie 2017.
Documentul vine cu unele modificări la o altă Ordonanță de urgență din 2015 care a scăpat firmele și PFA-urile de obligația de a ștampila documentele emise în relația dintre ele sau depuse la autorități. Măsura a fost însă prea puțin cunoscută și aplicată.
Cristina Bulbescu