Spune-mi cum călătorești ca să-ți spun cum trăiești…

Publicat de Corina Muntean, 22 martie 2023, 07:50 / actualizat: 22 martie 2023, 9:00
Nivelul de trai al unei populații poate fi socotit și după cât de dezvoltat este transportul public folosit de acea populație și tarifele achitate de călători raportat la venitul personal. Din acest punct de vedere, capitala României se plasează la mijlocul clasamentului care ia în calcul 45 de orașe ale lumii.
Spune-mi cum călătorești ca să-ți spun cum trăiești, poate fi o sintagmă după care ne putem ghida în aprecierea nivelului de trai al unei populații.
Transportul în comun în România este la fel de deficitar ca alte domenii administrative, deși în mai toate marile orașe se fac investiții majore, cum sunt cele recente de la Tg.Mureș, prin care se înnoiește parcul de autobuze cu mașini electrice. Așadar nu putem avea așteptări majore de la capitolul transport în comun.
Totuși, contrar așteptărilor nu stăm atât de rău la capitolul cheltuieli. Un studiu recent arată care sunt tarifele de transport public din 45 de orașe ale lumii, raportate la salariile medii locale. Site-ul Picodi.com a analizat mai îndeaproape prețurile unui singur bilet, precum și abonamentele lunare, care permit călătorii nelimitate în interiorul orașului.
În trei mari orașe transportul public este complet gratuit pentru cetățeni – Luxemburg, capitala Estoniei, Tallinn și capitala Maltei, Valletta.
Printre alte orașe din clasament, cele mai scumpe bilete simple se găsesc în Londra (4,85 euro), Zurich (4,44 euro) și Oslo (3,65 euro).
Pe de altă parte, cele mai mari prețuri pentru abonamentele lunare sunt plătite de cetățenii din Londra (253 de euro), Melbourne (178 de euro) și Dublin (155 de euro).
Prin comparație, un abonament lunar în București costă doar 31 de euro.
În acest clasament, București se undeva pe la mijloc – un abonament pentru 30 de zile costă 140 lei, ceea ce reprezintă doar 3% din salariul mediu net din București. Acest rezultat este similar cu ratele din Stockholm, Atena (3% fiecare), Paris (3,1%).
În România, din 10 orașe, cel mai scump bilet simplu se găsește în Timișoara și Brașov și costă 4 lei. Pe de altă parte, cetățenii din Constanța, Iași, Ploiești și Galați se pot bucura de cele mai ieftine bilete simple – 2,5 lei.
Când vine vorba de abonamentele lunare, cetățenii din Cluj și București trebuie să plătească cel mai mare preț – 177 lei, respectiv 140 lei.
Cel mai ieftin abonament lunar poate fi găsit în Oradea și Brașov (80 lei).
Studiul Picodi.com s-a bazat pe prețurile biletelor simple și ale abonamentelor lunare oferite de operatorii de transport public local începând cu martie 2023. Nu au fost incluse orașele în care un mod de transport este oferit de mai mulți operatori cu politici tarifare foarte diferite (cum sunt Tokyo, Beijing, Jakarta, Bangkok și altele).
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.